У чому секрет закарпатського села близнюків

Понад 60 пар близнюків живе в селі Велика Копаня Виноградівського району Закарпаття.

Село відоме на всю Україну, сюди приїжджають через “феномен близнюків” журналісти з Чехії, Росії і навіть з Австралії та Китаю. У 2008 році Велика Копаня навіть потрапила в Книгу рекордів України через велику кількість “подвійних” діточок, пише Телеграф.

У селі мало не кожна друга родина має двійнят. Найбільше близнюків з’явилося на світ у 1990-х роках, при тому, що близнюки в селі почали з’являтися ще з 1941 року. Рекорд був встановлений в 2004 році – тоді в червні населення збільшилося відразу на три двійні.

З року в рік в селі народжуються двійнята. При тому, що Велика Копаня не така вже й велике — тут живе менше чотирьох тисяч жителів. Найстаріші великокопанські близнюки зараз на пенсії.

Селяни пов’язують таку кількість близнюків з чудодійною водою джерел: за Копанским хребтом розташоване величезне підземне озеро, яке підживлює місцеві джерела. За місцевою легендою, “двоїння” відбувається за допомогою чудодійної води, яку п’ють тут і люди, і тварини.

За словами місцевих жителів, аналізи показали, що у воді міститься дуже багато цинку і селену – саме вони нібито впливають на репродуктивну функцію. Навіть корови теляться двійнями. А в курячих яйцях з місцевої птахофабрики часто по два жовтки.

Вода в джерелі дуже смачна, не дає ніякого осаду. Її можна тижнями зберігати в банках, і вона не псується. Майже так само, як і водохресна. Крім того, вода завжди однієї температури – влітку холодна, а взимку здається теплою.

Вчені зазначають, що навряд чи цей феномен пов’язаний з водою. Причин може бути кілька, включаючи генетику та спадковість.

Особливість Великої Копані вносить свої корективи в повсякденне життя селян. Приміром, вчителі зізнаються, що велика кількість близнюків змушує застосовувати “особливі” методи педагогіки. Діти хитрують, відповідаючи один за одного. Педагоги розсаджують їх за різні парти, щоб хоч якось розрізняти.

Село Велика Копаня – дійсно унікальне, адже ні сусідні, ні віддалені села похвалитися таким досягненням не можуть: кількість двійнят у них не відрізняється від середнього показника по державі.