Як в Ужгороді пройшла акція «Quilting in Public»? ФОТОРЕПОРТАЖ

Попри прохолодну погоду в Ужгороді у сквері на площі Петефі влаштували просвітницьку пізнавальну акцію «Quilting in Public», повідомляє zakarpatpost.net. Таким чином, Ужгород долучився до всесвітньої течії з популяризації такого виду рукоділля, як печворк.

Ініціатор заходу майстриня Ірина Лукашенко вже третій рік поспіль залучає ужгородців до навчання й виготовлення виробів у техніці печворк.

«Кожна третя субота червня в усьому світі відзначається як міжнародний день популяризації печворку. От і ми з 2015 року долучаємося до цієї акції. У перший рік шили гольничку, потім клаптикового котика, а сьогодні курочку із клаптиків тканини. Всі матеріали я принесла з дому. Від людей одна вимога – бажання вчитися і відкривати для себе печворк. А нашу «дослідну» курку, яка слугувала зразком для учасниць акції, ми вирішили подарувати вонтерам», – розповіла zakarpatpost.net Ірина Лукашенко.

За словами пані Ірини, сьогодні разом із Ужгородом шиє просто неба Кропивницький, Дніпро й ще кілька обласних центрів.

На площі разом із швачками зібралися і майстри хендмейду. Вони представили містянам власноруч виготовлені вироби та розповідали всім зацікавленим про свої захоплення. Отож на імпровізованому творчому ярмарку можна було придбати ароматне і натуральне мило ручної роботи, декор у техніці декупаж та із кавових зерен, прикраси з полімерної глини, шкіри, каміння, бісеру, дерева, натуральні солодощі, іграшки та посуд тощо.

Велику локацію розгорнули волонтери Руху підтримки закарпатських військових. Вони влаштували традиційну безпрограшну лотерею та благодійний розпродаж.

У цілому ж, традиція шити просто неба народилася більше десяти років тому у США, і починалося усе з майстринь-в′язальниць. Вони запропонували винести своє захоплення за межі майстерень і показати його публіці на вулицях, галявинах, у парках, кав′ярнях, скверах. За кілька років таку традицію перейняли і майстри печворку. У всьому світові такі акції є надзвичайно популярними, і приємно, що Ужгород не стоїть осторонь.

zakarpatpost.net