Більшість краян підтримують приєднання до Євросоюзу і НАТО – соцопитування

У випадку референдуму про приєднання до Євросоюзу і НАТО, за членство України в ЄС проголосували б 66,4% респондентів, в НАТО – 55,9%. На це вказують дані великого соцопитування, проведеного провідними соціологічними центрами країни (КМІС, Рейтинг, SOCIS, а також Центром імені Разумкова).

Про результати опитування повідомляє Дзеркало тижня.

Проти приєднання до ЄС висловилися б 33,6% українців, проти НАТО – 44,1%.

У таблицях представлені відповіді респондентів, які задекларували, що готові взяти участь в референдумі про приєднання до ЄС і НАТО.

Опитування проводилося в березні, коли не було впевненості в тому, що Україна отримає безвізовий режим з Євросоюзом, а парламент Нідерландів – ратифікує Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Прихильників членства в Євросоюзі більше у всіх регіонах, за винятком Харківської та Одеської областей і Донбасу.

“Слід також зазначити, що, за винятком Донбасу та Одеської області, кількість прихильників НАТО не падає нижче третини жителів, що дає надійну основу для роботи з іншими громадянами”, – йдеться в статті.

Раніше повідомлялося, що основною мовою для повсякденного спілкування для 50,5% населення України є українська.

Також 90,6% громадян України ідентифікують себе українцями за національністю.

Соціологічне опитування було проведено чотирма найбільшими соціологічними центрами України в березні нинішнього року. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, по 500 в кожній області, а в Києві, Харківській та Одеській областях – по 1 тисячі.

Області, крім названих, були об’єднані у великі регіони, щоб знизити похибку опитування. Результати дослідження дозволили створити карту суспільних настроїв української спільноти з таких питань, як національна ідентичність, мовна проблема, конфесійна приналежність, ставлення до ЄС і НАТО тощо.