На Перечинщині гриби збирають не кошиками, а відрами

Цей рік видався особливо урожайним на дари природи. Продають гриби і по 40, і по 45 гривень. Селяни бідкаються, що ніде збути лісовий крам, тож доводиться шукати покупців самотужки. Утім за сезон хороші грибники можуть заробити і 5, і навіть 10 тисяч гривень. Однак найбільше приваблює любителів поблукати лісом не стільки заробіток, як відчуття задоволення від «грибного полювання».

Марія Попович ходить по гриби не одна, а разом із тринадцятирічним сином та семирічною донькою. Збирають білі, як правило, для власних потреб, адже страви з них є частиною родинного меню.

-Відсотків 50 грибів сушу на зиму, ще 20 – консервую. Зі свіжих же роблю як котлети, так і супи, салати, млинці, підливу, – розповідає жінка. – До речі, гриби – унікальний дієтичний продукт, що містить цілий комплекс корисних речовин, їх навіть називають лісовим м’ясом.

Слід зазначити, що до лісу сім’я Поповичів відправляється вдосвіта.

-Наші предки вважали, що гриби слід збирати при місячному сяйві, – усміхається любителька тихого полювання. – Утім у кожного грибника є вже свої «жнивні» місця. Тільки аматори та туристи повертаються з лісу з порожніми руками. Царство еукаріотичних, між іншим, дуже щедре. Наприклад, вчора я назбирала 10 кілограмів боровиків, сьогодні – 16 кг, приносимо їх додому силу-силенну, збираємо відрами.

Хоча й природа цього літа справді щедра на дарунки, та вирватися до лісу вдається не всім, тому багато краян ходять по гриби тільки на ринки.

Фото: zoalta

zakarpatpost.net