ТОП-10 цікавих фактів про Карпати

Гірське царство Карпат унікальний не тільки своєю мальовничою первозданною природою, а й безліччю цікавих фактів, які мало кому відомі.

Сьогодні ми познайомимо вас з дивовижною інформацією, завдяки якій ви не тільки зміните своє уявлення про Карпати, але і полюбите їх з новою силою. Отже, представляємо вашій увазі цікаві факти про Карпати.

1. Найбільш високогірними санаторіями в Карпатах є санаторії, де лікують туберкульоз — «Ворохта» і «Гірське повітря», розташовані в селищі міського типу Ворохта на Івано-Франківщині на висоті близько 850 метрів над рівнем моря. Крім того, готелі Ворохти також розташовані на високогір’ї і можуть порадувати вас приємними цінами і чудовими можливостями для відпочинку і оздоровлення.

2. Вперше карту по геології в нашій країні вчені склали саме з території Карпат в 1809 році, пишуть Цікаві факти.

3. У 1907 році на території гірського царства були виявлені викопні тварини закінчення льодовикового періоду. На глибині близько 12 з половиною метрів знайшли мамонта, а ще глибше — величезного оленя, носорога і різних птахів і представників класу земноводних.

4. Найбільш високогірній готелем в гірському царстві є «Беркут». Цей заклад побудовано на Яблуницькому перевалі на висоті близько 930 метрів над рівнем моря. Зведен цей заклад був в 1968 році. Зараз готель запропонує вам комфортні номери та професійне обслуговування всього від 575 гривень за двох.

5. Найвища залізнична станція в Карпатах — це вокзал «Бескид», який височить над рівнем моря на 790 метрів.

6. Найбільшим духовим музичним інструментів в Карпатах є трембіта, що представляє собою конусоподібну трубку з дерева. Вона не має отворів з боків, зате в довжині досягає близько чотирьох метрів. Чутність звуку цього чудо-інструменту перевищує 10 кілометрів. Якщо ви відпочивали на Буковині або Гуцульщині, то, без сумніву, встигли насолодитися чарівним звучанням трембіти.

7. У Карпатах, виявляється, є музей лісу, який працює в селі Усть-Чорна. У ньому можна познайомитися з експозицією, що розповідає про професії лісорубів. Крім того, відвідавши цей унікальний заклад, ви побачите колекцію транспорту, призначеного для лісових робіт.

8. Ще одним дивовижним фактом про Карпати є те, що в одному з мальовничих куточків Тячівського району є по-справжньому казкове місце — печера з прозорими стінами. Це карстова печера, яка була сформована в юрський період в вапнякових породах і утворена 2-ма камерами, розташованими перпендикулярно один до одного. Стіни камер вкриває молочно-білий прозорий кальцит і зелені патьоки. Все це нагадує візерункові квіти з каменю, про які ми колись читали в казках.

9. Недалеко від села Середнього Водяного в Рахівському районі Закарпатської області можна відвідати справжні скелі з ієрогліфами. Але це зовсім не справа рук китайців, які відпочивали в старовину в гірському царстві :). За ієрогліфи тут нескладно прийняти знаки хвилеподібної форми, утворені хвилями найдавнішого моря.

10. Найвищим деревом у Карпатах є 140-річна європейська модрина. Вона була зрубана в Рахові і мала висоту 54 метри…

zakarpatpost.net