Чому закарпатську прикордонницю намагаються виселити з квартири у Мукачеві?

Цими днями у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» відбулася прес-конференція контролера ВТТ Чопського прикордонного загону Лариси ТРУБАЙ та голови громадського об’єднання «Правозахист» Михайла ТЕМНОВА.

Зі слів пані Лариси, керівництво Державної прикордонної служби вже п’ять років не хоче прийняти її та вислухати. Повідомлення та відповіді, які отримує на десятки поданих заяв, рапортів, телеграм убай фальшуються.

Не може Лариса Трубай знайти справедливості і в Мукачівському суді, який своїм рішенням вирішив виселити її із гуртожитку на вулицю.

Жінка наголосила, що їй не дозволяють приватизувати помешкання, хоча деякі квартири не тільки приватизовані, але й біля них зведено добудови. Також вона зауважила, що в прикордонному загоні шукають підстави для того,  її звільнити, а тим часом стан її здоров’я погіршується. У кімнаті в крихітному житлі вона проживає разом із родиною.

«У 2007 році важко захворів батько. До похилого віку додалися ускладнення цукрового діабету 2 ступеня. За висновками лікарів він потребував  планового операційного втручання. Однак вирішувати ці питання могла тільки  донька – Лариса Трубай. Саме з цієї причини  вона поїхала до начальника ДПСУ з усіма довідками та документами за відношенням на перевід за сімейних обставин. Документи за дивними обставинами блукали 3 місяці.

За цей час посаду в Чернівцях було зайнято, – зауважив очільник ГО «Правозахист» Михайдо Темнов. –  Врешті – решт в липні 2007 року Лариса Трубай потрапила на прийом до Начальника ЗХРУ генерал майора Карася. Після його втручання в ситуації хоча і з запізненням розібрались. У листопаді 2007 року Ларису Трубай було переведено за сімейних обставин до Чернівецького прикордонного загону. Службу проходила на прикордонній застава «Вашківці», що в 250 км від дому. У вільний від служби час готували батька до ампутації кінцівки. Висновок лікарів – неоперентабельна стадія жити залишилось недовго. Вдень навчання вночі чергування біля  ліжка безнадійно хворого. В кінці березня (якого року) батька не стало пізня діагностика. Після новорічних свят 5 грудня 2007 матір розбив перший інсульт коли дізналась про неможливість врятувати чоловіка (саркаідоз легенів 3 ступеня виявлено при обстеженні). Сестра –  інвалід армії, 2 група, перенесла операцію на серці восени 2006 року. Син навчається.  Лариса Трубай є єдиним платоспроможним  членом сім’ї. Мати продовжує хворіти».

Крім того, як заявив пан Михайло, Ларисі Трубай неодноразово погрожували, її навіть змусили пройти психіатричну експертизу,  їй до цього часу не хочуть оформити документи на житло. Більше того, із-за постійних переживань жінка почала втрачати зір і часто недужати.

Під час зустрічі пані Лариса просила єдиного – допомогти їй зустрітися із начальником Державної прикордонної служби України та допомогти домогтися справедливості.

zakarpatpost.net