Яфини дешевшають. Чим вони корисні?

Ось і наступив сезон ще одних смачних ягід – чорниць, або як їх називаютьунас – яфин.

Ягодами полюбляють ласувати як дорослі, так і діти, які потім хизуються своїми потемнілими язиками від соку ягід. Проте чи всі знають про користь яфин?

Чорниця дуже багата своїм вітамінним змістом – в ній багато калію, натрію і магнію, є фосфор, залізо, мідь, марганець, кобальт і нікель, а також вітаміни С, Р і РР, В1 і В6, пантотенова кислота і дубильні речовини . Цікаво, що в минулих століттях лікарі використовували чорницю в лікуванні своїх пацієнтів.

При ангіні й стоматиті соком або водним настоєм чорниці (столова ложка свіжих або сухих ягід на склянку окропу) полощуть гордо і порожнину рота, а чай з цієї ягоди допомагає при енурезі.

Фітонциди, що містяться в чорниці, роблять її також потужним бактерицидним засобом – вона покращує стан хворого при дизентерії, циститі, діареї і стафілококових інфекціях.

Цікаво, що чорниця ще й знижує вміст цукру в крові, тому її рекомендують їсти тим, хто страждає на діабет.

Зір, як у космонавта

Недаремно ж лікарі в дитинстві радили їсти багато чорниці, адже це справжній “скарб” для тих, хто погано бачить: вона прискорює оновлення сітківки, покращує очне кровообіг і знижує втому очей. Втім, навіть тим, у кого зір хороший, цю ягоду теж потрібно їсти – вона підвищує гостроту зору.

Відновлення шкіри

Окрім лікувальних цілей, чорницю часто застосовують в догляді за зовнішністю – маски з неї покращують стан шкіри. Така маска підійде для будь-якого типу шкіри – вона покращує колір обличчя і розгладжує дрібні зморшки, пише Погляд.

Щоб зробити чорнично-сирну маску, знадобиться: дві столові ложки сиру, жовток одного яйця, чайна ложка ягід чорниці (більше не треба, у неї дуже сильний фарбувальний пігмент) і чайна ложка оливкової олії. Дерев’яною ложкою (або товкачем для пюре) розітріть сир з яйцем, розчавіть ягоди, додайте їх і оливкове масло до сирно-яєчної суміші і ретельно все перемішайте. Нанесіть маску на обличчя і через п’ятнадцять хвилин змийте тоніком або водою з лимоном (він прибере з лиця характерну чорничну фарбу) і нанесіть зволожуючий крем.

Чорнично-сметана маска має омолоджуючий ефект. Кілька ягід потрібно розчавити дерев’яною ложкою, додати столову ложку сметани і нанести на обличчя на п’ятнадцять хвилин. Змити водою або тоніком з лимоном.

Ягода, що оберігає будинок

З давніх часів відомі і магічні властивості чорниці – наші предки вважали, що вона оберігає будинок від нечистої сили, чужої негативної енергетики і непроханих гостей. А для того, щоб вона подіяла, досить покласти кілька ягід чорниці під килимок біля дверей. Тільки обов’язково засушених, інакше килимок потім ви не відперете, а підлогу – не відмиєте.

zakarpatpost.net