Як закарпатці за одну годину збирають 45 кілограмів царських грибів

Сезон білих грибів  на Закарпатті стартував. Краяни кажуть, що так багато грибів, як цього літа не було давно. Хоча червень і не дуже дощовий, та білих у цьому сезоні дуже багато.

Пані Олена показує результат тихого полювання. Очі розбігаються від кількості грибів, які називають і царськими, і правдивими. Яких між ними лише немає: і зовсім крихітні, і більші, і середні, і великі, і навіть гігантські. Деякі з них важать більше кілограма.

«Сама я на гриби не ходжу. Усе збирає син. Живемо мив Чертежі. Там є дуже хороші місця. Ліс-поруч. Далеко ходити не потрібно,- розповідає жінка. Так от син іде по гриби у будь-яку пору доби: і зранку, і вдень, і навіть увечері. Тільки вночі не ходить. Хоча деяким мисливцям за дарами Карпат подобається блукати між деревами у темряві ліхтариком. Останній похід за грибами був дуже результативний – 45 кілограмів біляків».

Жінка показує знахідки. Дійсно вони вражають!

«Печериці у супермаркетах я не купую ніколи. Завжди грибів вдома достатньо. Навіть у неврожайні періоди син умудряється знаходити білі. Він і після інших грибарів із повним кошиком додому приходить. А тепер взагалі йде в ліс із відрами… і по кілька разів на день»,- зізнається хустянка.

Зі слів жінки вона також добре знається на грибах,тож проблем із ними у родині не було ніколи.

«Я вмію відрізними отруйні від їстівних, – каже вона.  – Досвід, слава Богу, великий. Початківці грибники вважають, що ядовитий гриб можна визначити за допомогою срібної ложки або цибулини, якщо опустити її в грибний відвар, однак збирач зі стажем запевняє, що на практиці вони не працюють. Визначити, отруйний гриб чи ні, можна тільки на око або після вживання. Тому завжди потрібно збирати тільки відомі або брати з собою в похід того, хто зможе підказати, що можна брати, а що ні».

Також у пані Ольги є свої рецепти грибів.

«Мої домашні люблять їх у будь-якому вигляді. І смажу їх, і готую зі сметаною, і роблю паштети, і фарширую, і сушу на зиму, і відварюю та ставлю в морозильну камеру. Які ж смачні голубці з грибами, або суп! Моєю улюбленою стравою є грибне різотто. Аби приготувати його, потрібно порізати гриби, а з  обрізків кореня петрушки, моркви і грибів приготувати овочевий бульйон, процідити його через марлю. Сотейник з товстими стінками чи глибоку сковороду розігріти з невеликою кількістю оливкової олії, обсмажити сухий рис, коли він вбере масло влити вино, перемішати, поступово порціями почати вводити бульйон. Коли бульйон покриє рис на палець, випарити його впродовж 15-20хв. На 1ст.л. масла в іншій сковороді обсмажити роздавлений часник 1хв, дістати його, викласти на сковороду гриби, смажити до зарум’янювання, покласти нарізану цибулю і посмажити ще 2-3хв, поперчити і посолити. Викласти гриби до рису, накрити кришкою і на самому слабкому вогні протоміть все ще 5-10 хв. Посипати різотто сиром, кропом, додати масло, перемішати ретельно протягом 1-2 хв, під кришкою залишити на плиті ще на 3хв, вимкнувши вогонь»,- ділиться секретами господиня.

Зі слів пані Ольги, найбільший гриб, який знаходив її син, важив кілограм 400 грамів.

«Якими б щедрими не були наші ліси, мені відомо, що є боровики й більші за розмірами. Якось читала, що житель польського містечка Бидгощ у 2013 році знайшов білий гриб вагою в 3 кг, а в 1961 році у Підмосков’ї грибар знайшов аж одинадцяти кілограмового гриба. Правда, цей випадок досить сумнівний, адже в Інтернеті навіть немає фото», – наголошує жінка.

Гори пані Ольга  дуже любить. Вважає, що ліс — скарбниця, що розкриває переді щоразу нові таємниці.

«Там я відпочиваю душею і тілом та набираюся сил. Так виховала й сина. Навіть якщо немає грибів, то можна знайти  ягоди, лісові горіхи, лікарські трави, з лісу без дарунків ніколи не вернешся. А скільки там лікарських трав! Що ж стосується грибів, то кожен із них має свої місця й умови для росту. Скажімо, білий належить до світлолюбних, хоче ущільненості ґрунту, росте у тісній взаємодії з певними видами дерев та іншими рослинами. На відміну від печериці чи гливи, його дуже складно вирощувати в штучних умовах. Але загалом грибник інтуїтивно відчуває, чи грибний ліс, а так само знає, чи є гриби в лісі, чи ні», – запевняє закарпатка.

Цікаві факти

Є багато дуже цікавих і цікавих речей про грибах. Наприклад, в Японії біологи зробили дивовижну заяву про те, що гриби можуть думати і запам’ятовувати, а грибницю, за свою унікальність, називають підземний «інтернет».

Найцікавіше те, що сама грибниця росте нескінченно, досягаючи іноді величезних розмірів. 10 років тому в одному зі штатів США була знайдена грибна мережу, вона розтягнулася під землею майже на 900 гектарів, що дорівнює приблизно 1800 футбольних полів. Знаючи те, що грибниця – це вегетативне тіло гриба, то можна заявити про те, що виявлена знахідка – найбільший гриб у всьому світі.

zakarpatpost.net