Яка закарпатська ягода здатна у спеку нормалiзувати тиск

Малина допомагає не тільки при застуді

Про це розповiдають академiк, фiтотерапевт Євген Товстуха i травознай Олена Баклюкова, повідомляє Погляд.

— Чому малиною ми лiкуємося, коли маємо температуру, нежить?

Є. Товстуха: — Бо в малинi є салiцилова кислота — основний компонент аспiрину, ми лiкуємося нею передусiм вiд застуди та грипу, коли треба добре пропiтнiти. I ця властивiсть малини рятує при усяких запальних процесах (при загостреннi болю у суглобах, радикулiтi), адже здатна знижувати температуру та знеболювати.

Звiсно, найбiльш цiлющою є лiсова малина, а не садова. Коли її правильно заготувати (найкраще — перетерти з цукром чи засушити), то можна зберегти всi її кориснi властивостi.

— Вiд чого ще лiкують ягоди малини?

— А ще малина допомагає при пiдвищеному артерiальному тиску, бо з потом виходить сiль, i це його знижує. Через високий вмiст клiтковини її рекомендують людям, котрi мають “ледачий” кишкiвник i потерпають вiд закрепiв. Однак коли в кишкiвнику є запальний процес, при проносi свiжої та сухої ягоди треба уникати, а пити з неї сiк чи сироп.

Малина корисна при недокрiв’ї, бо її органiчнi кислоти покращують засвоєння залiза у травному трактi. Є в малинi йод, який  запобiгає атеросклерозу, порушенням серцевого ритму. Малину треба їсти людям, що мають хвороби серця, бо вона — джерело солей калiю.

О. Баклюкова: — Як вiдомо, у спеку кров людини схильна до загущення, а речовини кумарини, яких у малинi бiльше, анiж в iнших ягодах, цей процес нормалiзують. Тому у спеку малина i напої з неї — iдеальнi. I ще: малина майже не втрачає своїх корисних властивостей у ходi термiчної обробки.

zakarpatpost.net