Ким із закарпатських нардепів займалася прокуратура

ТСН.ua пропонує згадати усіх парламентарів восьмого скликання Верховної Ради, яких позбавили мандата або недоторканності.

Днями детективи НАБУ викрили схему з легалізації незаконного видобутку бурштину, до якої були причетні двоє народних депутатів – Максим Поляков і Борислав Розенблат.

ГПУ вже отримала від правоохоронців запит на зняття недоторканності з цих нардепів. Ще один запит стосується третього народного обранця – Олексія Довго. Його НАБУ хоче допитати у рамках справи про записи Онищенка.

 

Крім згаданих прізвищ, ще близько десяти парламентарів восьмого скликання опинялися на межі позбавлення депутатської недоторканності, а в окремих випадках справа доходила до позбавлення мандата.

ТСН.ua пропонує згадати усіх парламентарів восьмого скликання Верховної Ради, яких позбавили мандата або недоторканності.

Борислав Розенблат

Справа бурштинової мафії є одним із найбільш гучних розслідувань в Україні, яке розпочалося з масштабної спецоперації влітку 2016 року. Кілька днів тому, 19 червня, співробітники НАБУ затримали охоронця нардепа від БПП Борислава Розенблата під час отримання хабара в обмін на законодавчі зміни в інтересах компанії, що зацікавлена у видобутку бурштину в Україні.

За даними слідства, разом із Розенблатом справу “вирішував” також депутат від Народного фронту Максим Поляков.

Максим Поляков

НАБУ одразу направило Генеральній прокуратурі запит на позбавлення вказаних нардепів депутатської недоторканності, а ГПУ оперативно передала його Верховній Раді.

Обидва депутати відкидають будь-які звинувачення, закидаючи правоохоронцям спроби знищити їх. Поляков навіть звернувся до Верховної Ради з проханням скоріше забрати у нього мандат, бо, за його словами, він впевнений у законності своїх дій.

Олесь Довгий

21 червня стало відомо, що ГПУ отримала також запит на зняття недоторканності з члена депутатської групи “Воля народу” Олеся Довгого.

У НАБУ розраховують допитати Довгого в рамках розслідування щодо записів нардепа-втікача Олександра Онищенка про нібито підкуп нардепів.

На початку грудня 2016 року Онищенко, якого підозрюють у газових махінаціях, передав ЗМІ аудіозапис розмови нібито з Олесем Довгим, який, за твердженням утікача, виступав посередником у переговорах між ним і Порошенком вже після від’їзду нардепа з України.

Тоді Довгого одразу викликали на допит у Бюро, але він так і не з’явився.

Крім того, прізвище Довгого фігурує у розслідуванні прокуратури у справі про виділення землі в Києві у 2007-2009 роках.

Олександр Онищенко

Позафракційного нардепа Олександра Онищенка підозрюють у організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу газу в рамках договорів з ПАТ “Укргазвидобування”, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

Статті, які інкримінуються нардепу, передбачають покарання від 7 до 12 років ув’язнення.

5 липня 2016 року Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання та арешт. Однак, напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко втік з України до Лондона.

27 липня генпрокурор підписав повідомлення про підозру народному депутату і лише 8 серпня його було оголошено у національний розшук. Проте українські правоохоронці не змогли надати британській юрисдикції достатньо доказів для екстрадиції нардепа, тож справа тягнеться донині.

Виступаючи на свій захист, Онищенко заявив, що має аудіозаписи, які містять компромат на президента Петра Порошенка. Зокрема, нардеп звинувачував президента у скуповуванні голосів депутатів. Тим не менш самих записів, на яких нібито можна впізнати голос президента, Онищенко так і не оприлюднив.

Ігор Мосійчук

Право на владу
17 вересня 2015 року генпрокурор Віктор Шокін просто у сесійній залі Верховної Ради викрив депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука, продемонструвавши відео, на якому Мосійчук вимагає та отримує хабар за вирішення бізнес-питань, пов’язаних з видобутком корисних копалин на кар’єрі.

Верховна Рада одразу проголосувала за зняття депутатської недоторканності з Мосійчука та його арешт.

Сам Мосійчук відкидав усі обвинувачення, заявивши, що зняте на приховану камеру відео було змонтованим.

Кілька місяців депутат провів у СІЗО, проте 15 листопада 2015 року термін арешту сплив і Печерський суд звільнив Мосійчука з-під варти. Через стан здоров’я, який погіршився під час перебування у СІЗО, Мосійчука доправили до лікарні.

Справа затягнулася на кілька місяців, а сам нардеп у березні 2016 року навіть повернувся до депутатської діяльності, адже ще у листопаді 2015-го Вищий адміністративний суд України визнав незаконною постанову ВР про притягнення Мосійчука до відповідальності через те, що подання генпрокурора не відповідало регламенту Верховної Ради.

Андрій Лозовой

Іншим радикалом, який опинився під прицілом правоохоронних органів, став Андрій Лозовой.
22 червня прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що ГПУ звернулася до Верховної Ради для отримання згоди на розгляд подання щодо притягнення Лозового до кримінальної відповідальності.

Таке рішення було ухвалено за результатами перевірки поданих електронних декларацій. Зокрема, у діях Лозового Генпрокуратура вбачає ознаки навмисного ухилення від сплати податків в розмірі 1,846 млн грн.

Олег Ляшко

Відзначився і сам керівник Радикальної партії. 25 квітня 2017 року Олег Ляшко з’явився на допит у НАБУ, куди його викликали в рамках розслідування кримінальної справи стосовно ймовірного незаконного збагачення.

До цього у ЗМІ з’являлась інформація, що за 2016 рік лідер Радикальної партії та його дружина Росіта Сайранен придбали нерухомості на 20 мільйонів гривень, не маючи офіційно бізнесу. Крім того, Ляшко зберігає готівкою 30 тисяч доларів, 70 тисяч євро і 400 тисяч гривень.

На банківських рахунках Ляшка 390 тисяч 985 гривень і 700 тисяч доларів у державному “Ощадбанку”, а також 1 мільйон 933 тисячі 853 гривні в банку “Аркада”. У “Приватбанку” депутат зберігає п’ять тисяч гривень.

За словами нардепа, антикорупційні органи виконують політичне замовлення президента Петра Порошенка, прагнучи дискредитувати його особисто та його політичну силу. В Адміністрації президента назвали такі звинувачення “фантазіями”.

Наразі і НАБУ, і САП утримуються від того, щоби розкривати деталі кримінальної справи, в якій фігурує Ляшко.

Євген Дейдей

У правоохоронців викликала підозри декларація ще одного нардепа – Євгена Дейдея з “Народного фронту”, якого ГПУ звинувачує у незаконному збагаченні. 21 червня Верховна Рада отримала подання на зняття депутатської недоторканності з Дейдея.

Водночас сам Дейдей заявив, що не відчуває провини, тому готовий відповісти за кожний пункт у своїй декларації перед будь-яким судом.

Геннадій Бобов

Нардеп із партії “Відродження” Геннадій Бобов також мав проблеми з декларацією. Його прізвище називалося серед інших кандидатів на зняття депутатської недоторканності.

Проте врешті-решт, ГПУ відкликала подання на притягнення Бобова до відповідальності, оскільки той сплатив всю суму заборгованості перед бюджетом, а також штрафні санкції у розмірі 37 866 045,02 гривні.

Як прокоментував Юрій Луценко, “це прекрасний приклад очищення у ВР”.

Водночас сам нардеп на своїй сторінці у Facebook заявив, що подав до ГПУ заяву про завдання йому моральної шкоди та приниження честі і ділової репутації. За словами Бобова, його згода сплатити податки і штраф “нe означає, що я погодився із звинуваченнями, тому залишаю за собою право звернутися до суду, для отримання остаточного та справедливого рішення”.

Нестор Шуфрич

Ще троє нардепів, які зацікавили генпрокурора після перевірки електронних декларацій, – це Нестор Шуфрич з “Опозиційного блоку” і позафракційні Олександр Супруненко та В’ячеслав Константіновський.

За словами Юрія Луценка, депутати не доплатили до державної казни – 60, 50 і 40 млн гривень.

Всі троє депутатів сказали, що претензій від податківців не отримували, а виступ генпрокурора назвали черговим піаром.

Ще у лютому 2017 року Луценко заявив про намір внести подання “найближчим часом”. Втім досі цього не було зроблено.

Євген Балицький

24 лютого 2017 року нардеп Ігор Артюшенко від Запоріжжя озвучив з трибуни Верховної Ради запит до СБУ та ГПУ про відкриття кримінального провадження проти його колеги з “Опозиційного блоку” – Євгена Балицького.

Правоохоронці, вивчивши деталі справи, відкрили проти Балицького кримінальне провадження за п’ятьма статтями. Його звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України, а також у дачі та отриманні хабара, зловживанні владою та здирництві.

20 червня СБУ влаштувала низку обшуків у Балицького та його соратників і помічників у Запорізькій області.

Сам нардеп звинувачення відкидає: “Звинувачують в чому завгодно, навіть не замислюючись. Тільки проти мене заведено 5 кримінальних справ, абсолютно нелогічних і незв’язаних між собою. Немає поки тільки статті в розбещенні неповнолітніх!”

До речі, на початку квітня 2017 року стало відомо, що деякі українські посадовці продовжують вести бізнес в Криму після його анексії. За даними “Слідства інфо”, серед таких порушників є і Балицький.

Зокрема, з’ясувалося, що нардеп часто їздить до Криму і задекларував на дружину “нежитлове приміщення” у Севастополі, яке, за його ж зізнанням, виявилось апартаментами в готельному комплексі “Аквамарин”.

Незважаючи на велику кількість підозр щодо Балицького, Верховна Рада не отримувала подання на позбавлення його депутатської недоторканності.

Андрій Артеменко

Народний обранець Андрій Артеменко вирізняється серед інших не лише позбавленням депутатського мандата, а й позбавленням українського громадянства.

Колишній парламентар досяг цього, передавши американській адміністрації “мирний план” для Донбасу, який дозволив би Штатам зняти з Росії санкції. У плані Артеменко, зокрема, пропонував здати Крим Росії в оренду на 50 або 100 років.

20 лютого 2017 року, коли інформація про план Артеменка просочилася у ЗМІ, Радикальна партія вигнала його зі своїх лав і закликала здати мандат, а прокуратура відкрила провадження за державну зраду.

Крім того, виявилося, що Артеменко має подвійне громадянство – України та Канади. Відтак ГПУ ініціювала позбавлення нардепа українського громадянства. Справа була завершена відповідним указом президента від 29 квітня.

Сам Артеменко запевняв, що не ініціював написання мирного плану, а лише допоміг американським посадовцям, які звернулися до нього за порадою. Також він був певен, що справу проти нього швидко закриють.

Відтак добровільно від мандату Артеменко не відмовився, тож 16 травня Верховна Рада більшістю голосів припинила його повноваження народного депутата з формулюванням: “У зв’язку з припиненням громадянства України”.

Микола Мартиненко

Микола Мартиненко – депутат з великим стажем, він обирався до Ради протягом кількох скликань, проте у восьмому скликанні йому довелося добровільно відмовитися від мандату через відкриту проти нього справу НАБУ.

Мартиненка підозрюють у причетності до розкрадання $ 17 млн держпідприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, яке закуповувало уран через посередника за завищеними цінами.

“Він забезпечував усі ці зв’язки. […] певна сума коштів була перерахована на навчання його дітей, знімання будинків, квартир для нього у Європі”, – пояснив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Сам Мартиненко називав звинувачення надуманими, проте 1 грудня 2015 року зареєстрував у апараті Верховної Ради заяву про складання з себе депутатських повноважень.

20 квітня 2017 року НАБУ офіційно повідомило про підозру Мартиненку у розтраті коштів держпідприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”. Того ж дня екс-нардепа затримали детективи НАБУ, проте вже за два дні суд погодився відпустити його на поруки колишніх однопартійців з “Народного фронту” і міністрів.

Сергій Мельничук

Народний депутат Сергій Мельничук, колишній комбат “Айдару”, підозрюється у скоєнні у складі озброєної банди розбійних нападів, викрадення людей, заволодінні транспортним засобом.

Основна стаття, яку йому інкримінують, – створення злочинної організації.

3 червня 2015 року нардепи проголосували за притягнення Мельничука до відповідальності. Восени ГПУ передала справу до суду, який триває і досі.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави. Як розповів адвокат Мельничука, 365 тис. грн на заставу йому допомогли зібрати прихильники.

Згідно з інформацією на офіційному сайті Верховної Ради, Мельничук досі належить до Радикальної партії, проте з фракції радикалів Ляшко вигнав його ще 2015 року. Після того Мельниченко перейшов у групу “Воля народу” і провадження проти нього не заважає парламентарю працювати у Верховній Раді.

Сергій Клюєв

3 червня 2015 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від “Опозиційного блоку” Сергія Клюєва.

Генпрокуратура інкримінувала йому з братом привласнення ВАТ “Завод напівпровідників” та фінансування його на гроші, перерозподілені із захищених статей бюджету.

У день зняття недоторканності Клюєв намагався вилетіти до Відня, але був затриманий представниками прикордонної служби аеропорту “Бориспіль”. 4 червня Клюєв не з’явився на допит у Генеральну прокуратуру. Наразі він перебуває в розшуку.

Віктор Балога

1 квітня 2017 року голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль звернувся до Генерального прокурора Юрія Луценка з проханням невідкладно внести у Верховну Раду подання про позбавлення Віктора Балоги депутатської недоторканності.

За даними ОДА, народний депутат від Закарпаття Віктор Балога має, окрім українського, ще й австрійське громадянство.

“У часи роботи в Секретаріаті президента України Віктора Ющенка Балога майже щотижня літав у Австрію, скупив на околиці Відня купу нерухомості й таємно отримав австрійське громадянство”, – заявив Москаль.

Він зауважує, що факт про подвійне громадянство Балоги давно відомий серед політикуму Закарпаття, але документальне підтвердження в Закарпатській ОДА отримали тільки нещодавно.

Наразі про реакцію Луценка нічого не відомо.

zakarpatpost.net