Почався сезон кавунів. Їсти чи не їсти смугасті ягоди?

Кавуни, що ще кілька тижнів тому з’явились на ринках області, поступово дешевшають. Зараз смугнасті ягоди можна придбати від 8 до 20 гривень за кілограм. Охочих придбати баштанні культури стає все більше.

-Вся наша продукція вітчизняна, привезена із Херсонщини, – каже продавчиня Ольга Попович. – Ще жодного разу ніхто не нарікав на якість фруктів. Та й ціни встановлюємо доступні, завжди шукаємо компроміс із покупцем. Тож кожен може придбати чи то цілий кавун, чи невеличку скибку. До речі, у Європі за кількістю вирощеного африканського фрукта Україна займає третє місце. Зазначу, що баштанні культури – безвідходні. У господарстві використовують і їхнє листя, і коріння, і плоди. Скажімо, насіння, яке містить корисні масла, омолоджує шкіру. Тож аби зробити обличчя ніжно-бархатистим, досить подрібнити чорні насінини на м`ясорубці і додати їх у кип`ячену теплу воду. Маску досить «тримати» 10-15 хвилин. Результат видно вже за два тижні.

Покупці, у свою чергу, також нахвалюють кавуни, запевняючи, що великі ягоди містить багато корисних вітамінів.

-Баштанні – це справжня домашня аптечка. Купую кавуни чи не щодня, – усміхається літній чоловік, що представляється Василем. – До слова, у м`якоті смугастого фрукта містяться речовини, які допомагають виробляти серотонін – «гормон щастя». Отож тим, у кого швидко псується настрій варто спробувати частіше їсти соковиті південні фрукти, які є найнатуральнішими у світі антидепресантами.

-Смугаста «баштанна цариця» виводить каміння з нирок, знімає набряки, покращує обмін речовин, роботу кори головного мозку, нервів і стінок внутрішніх органів, допомагає боротися з хронічними запальними захворюваннями, – каже інша покупчиня. – А от чай зі шкірок кавуна є чудовим засобом для лікування печінки. Старожили вважали, що готувати організм до зими та зміцнювати імунітет потрібно влітку, наївшись вдосталь кавунів.

Проте далеко не всі поспішають придбати соковитий солодкий фрукт. Дехто чекає на більш пізні.

-Поки що не їм і дітям не дозволяю, – стверджує молода мама пані  Оксана. – Знаю, що кавун чистить організм, але літо довге, ще встигнемо скуштувати.

Тим  часом варто пам’ятати, що соковитий делікатес є джерелом багатьох вітамінів, компенсувати які не можна ніякими штучними замінниками.

zakarpatpost.net