Цікаві місця: Село Довге

На Іршавщині розкинулося мальовниче село Довге.

Славиться воно талановитими та працьовитими людьми, а також унікальними родовищами термальних метанових йодо-бромних вод, аналогів яким в Україні немає.

Як йдеться у Вікіпедії, вперше в письмових джерелах населений пункт згадується у період із 1383 до 1404 років, як Госсумезо («Hozyowmezew» в оригіналі) — від угор. Hosszúmező, що перекладається, як «довге поле». Існує декілька письмових варіацій назви Hosszúmező, поява яких пов’язана зі специфікою старого угорського правопису. Наприклад: Hozyumezov, Hozyowmezew, Hazyomezew, Hezyomezeu, Hozyomezen, Huzyumezeu. З 1404 року вживається назва Dolha (Долга). В деяких документах за 1463 рік трапляється назва Naghdolha або Nagh Dolha.

Через довге протікає річка Боржава та проходить Боржавська вузькоколійка.

За легендою, колись давнє поселення було не на місці сучасного села, а в урочищі Свинка. Але згідно з тією ж легендою, потужний землетрус зруйнував давнє поселення і люди змушені були переселитись в долину річки Боржава. Ймовірно, описані в легенді події цілком могли мати місце, оскільки Довге розташоване в сейсмоактивній зоні.

Село Довге – це зразок віротерпимості, де на центральній площі розташувалися чотири храми різних віросповідань. Славиться Довге і єдиним в Європі сільським палацом-фортецею XVIII століття в стилі середньовічної архітектури.

zakarpatpost.net