Для чого і від кого закарпатським нардепам імунітет?

Цими днями Генпрокуратура України внесла до Верховної Ради подання про зняття недоторканності одразу з п’яти парламентарів.

Підозри у прокурорів різні: від хабарництва до незаконного виділення землі в Києві.

На тлі цих подій громадськість знову заговорила про питання про зняття депутатської недоторканості з усіх без винятку слуг народу.

Тай для чого саме народним депутатам недоторканість? Чому цей особливий статус робить усі їхні дії безкарними? Чому вони за ним ховаються і від кого?  Питань більше, ніж відповідей на них.

У цьому zakarpatpost.net й намагався розібратися.

Отже, що конкретно такого важливого зробили закарпатські депутати для власного народу, для області, для тих виборців, завдяки яким вони потрапили до Верховної Ради?

Їхні прес-служби звітують про відкриття дитсадків та спортивних майданчиків, заміну старих вікон на сільських радах та певні дріб’язки, які зроблено в основному за державні кошти. Хоча насправді вести діалог із електоратом, допомагати закарпатським містам і селам має  бути обов’язком кожного депутата. Вболівати за область – це не перерізати стрічки та позувати перед фотоапаратами та відеокамерами.

Отже, чи дійсно відстоюють наші слуги народу інтереси земляків у парламенті, коли голосують за певні законопроекти, чи лобіюють при цьому особисті інтереси?

І хоч перед ЗМІ державні мужі заявляють, що вони за зняття недоторканості, насправді це не просто лицемірство, а відверта брехня… або ж просто замовчування власної позиції перед об’єктивами камер.

Візьмемо для прикладу Шуфрича, якого у березні перевіряли щодо несплати податків, до можливого подання проти себе ставиться з пересторогою: “Від тюрми і від суми не зарікайся. Я дуже обережно ставлюся до своєї діяльності поза парламентом… Поки всі питання, що виникали до мене, знаходили відповіді, які влаштували слідчі органи”. Тобто, конкретної відповіді про доцільність депутатського імунітету, він так і не дав.

Тай навіть якщо  зняття недоторканості дозволить притягувати слуг народу до відповідальності, це ще не означає, що їх буде справді покарано, що вони сядуть у в’язницю, отримають певний строк позбавлення волі, а їхні статки підуть «на благо народу».

Скільки лише останнім часом показових шоу із назвою «затримання хабарників» ми мали можливість бачити…

А скількох посадили? У одному з маски-шоу навіть губернатор краю заступився за затриманого чиновника. Більше того, взяв його на поруки.

Хоча, з іншого боку боротьба з корупцією-дуже хороша тенденція, яку, щоправда, гальмують на різних рівнях.

А тим часом перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова зазначила, що потрібно всіх народних депутатів позбавити депутатської недоторканності.

“З одного боку ми розуміємо, що це є недосконала процедура на сьогоднішній день, тому що більшість народних депутатів, які, на жаль, не мають юридичної освіти, вони намагаються використовувати різні аргументи, більш політичні, ніж юридичні, критикуючи подання, які готувалися правоохоронними органами і направлялися до Верховної Ради. Не маючи можливості робити зараз висновки, хто правий, а хто винен, ми повинні комплексно говорити про те, що потрібно раз і назавжди вирішити це питання – зняти недоторканність з усіх народних депутатів і залишити можливість тим органам, які компетентні, суду, прокуратурі вирішувати, чи є склад злочину у тих діях, про які йде мова, чи його немає. Тому що зараз багато питань перебувають на межі популізму, розпочинаються піар-кампанії, тобто квазісудовий розгляд відбувається”, – зазначила Севостьянова  у ефірі 5 каналу.

Тож для чого нардепам імунітет? Власне заради нього більшість і йдуть на вибори. Таким чином вони захищають свій бізнес, який все більше розростається, свої інтереси, але аж ніяк не електорат.

А скільки заяв закарпатців до наших слуг народу залишилося без розгляду… скільком відмовили у допомозі!

Тай самі депутати зараз, коли немає виборів не проводять ніяких зустрічей із краянами, із ними можна спілкуватися лише через посередників, тобто довірених осіб і радників.

Самі вони, отримавши мандат, стають, наче грецькі боги, що живуть на Олімпі, не лише недоторканими, але й невидимими… для власного народу.

Хіба що по телевізору…  Тай то не завжди.

Зокрема, серед найбільших прогульників пленарних засідань серед закарпатців фігурували прізвища Балог, не говорячи вже про Шуфрича, який взагалі зрікся рідного краю, а серед кнопкодавів – Валерія Лунченка.

Нагадаємо, відстоювати інтереси Срібної Землі у Верховній Раді є кому. Вихідцями з Закарпаття є парламентарі Віктор та Іван Балоги, Василь Брензович, Роберт Горват, Михайло Ланьо, Валерій Лунченко, Валерій Пацкан, Василь Петьовка, Юрій Чижмар, Іван Крулько, Нестор Шуфрич…

Тож чи часто із трибун наші слуги народу волали про допомогу рідній області? Чи часто піднімали питання тих же доріг, за винятком, коли голосували за дорожній експеримент. Але чи відомо закарпатцям про те, що участь у дорожньому експерименті бере не тільки наша область?

Пілотний проект торкнувся спочатку Одеської, Волинської, Львівської та Чернівецької областей, далі Києва і лише в цьому році,  у останню чергу, Закарпаття.

Але ж він мав стартувати саме з нашого  краю! Бо згідно з його умовами, половина зібраних зверх плану митних надходжень повинна залишатися в регіонах і направлятися на ремонт доріг. Але ж де більше кордонів і митниць, як не у нас? Де в той же час найбільших потік європейців? І де такі жахливі дороги?

Тож що робили закарпатські депутати всі попередні роки? І ми їм настільки повинні бути вдячними за те, що область аж тепер долучилася до експерименту…

Тай то невідомо, якими будуть результати.

zakarpatpost.net