Закарпатських «окупантів» городів у Європі продають по 25 євро

За кордоном кілограм равликової ікри коштує понад тисячу доларів. Порція делікатесу в ресторанах Європи – 25 євро.

А на Закарпатті равлики завжди вважалися лише окупантами городів. Але віднедавна на Хустщині з’явилася ферма, де молюсків вирощують. Щоправда, місцеве населення не завжди готове до того, аби з’їсти делікатес.

Розведенням равликів Михайло зацікавився декілька років тому. Спочатку оцінив саме смакові якості продукту. А потім – знайшов однодумців і заснував равликову ферму – першу в області.

Із його слів, за рік підприємство здатне вирощувати до десяти тон слимаків.

«Їх постійно потрібно поливати водою, вони люблять сиру погоду, – каже співзасновник фірми Михайло Дем’ян. – Спека равликам не подобається. Ну і потрібно дбати про раціон харчування, адже саме від цього залежить потім смак равликів. Тому годуємо їх спеціальними кормами один раз на добу. Решту часу вони смакують травою».

Щоб підтримувати стабільну температуру та вологість власники нового господарства подбали про туманний спеціальний полив.

Равликів там розводять виключно на продаж.

«Плануємо експорт до країн Європи,- наголосив пан Михайло. – А туризмом вирішили зайнятись додатково».

Зараз на ферму навідуються туристи з усієї України, де їм показують повний цикл виготовлення делікатесу: від вирощування молюсків до дегустації готової страви.

«У меню – аж три рецепти. Равлик по-бургундськи, шафрано і наш ексклюзив – равлик по-закарпатськи, – каже інша співзасновниця фірми Світлана Шоваг. – Наприклад, для приготування страви по-бургунськи основним компонентом є масло і м’ясо равлика, а також петрушка, спеції, селера та часник».

Слід зазначити, що м’ясо равликів вважається дієтичним. Воно містить багато білку. Щоправда, така страва – задоволення не з дешевих, у ресторані порція із шести равликів коштує щонайменше 300 гривень. Щоправда ресторатори відбирають лише равликів завбільшки як абрикос. У природі до такого розміру ростуть півтора роки, на фермі — за два-три місяці.

Загалом розведення равликів для України справа не нова. За інформацією Українського клубу аграрного бізнесу, за 10 місяців минулого року у країни ЄС із нашої держави відправили  347 тонн равликового м’яса.

Гості ферми кажуть, що на смак делікатес нагадує страусячу грудинку або гриби.

«Мені особисто смакує приготовлене м’ясо по-бургундськи, – ділиться враженнями пан Дмитро. – До м’яса додають спеції, соуси, фарширують підготовлені мушлі. Усе дуже витончене і ніжне».

Цікаво, що французькі лікарі радять їсти равликів жінкам і чоловікам, які довго не можуть зачати дітей. Їх щодня вживали солдати з армії Наполеона. За рік один равлик відкладає 90 тис. яєць.

 

zakarpatpost.net

Відео від “Сьогодні