Чому на Закарпатті побільшало вовків

Мисливці кажуть, давно не бачили такого скупчення сіроманців

Із виходом отар на полонини, чабанам у гірських районах ледь не щодня доводиться відбивати овець від лісових хижаків.

– Вовки у пошуках їжі спускаються з гір на пасовиська, та лише для того, щоб вполювати здобич: козу, теля, інколи корову чи коня, – каже заступник директора НПП “Синевир” Юрій Тюх, якому неодноразово доводилося зустрічатися з хижаками на лісовій стежці. – Першими на людину не нападають, хіба що натрапите на вовка, хворого на сказ.

Науковці дослідили: найбільше вовків на території Карпат – у Львівській та Закарпатській областях, найменше – в Чернівецькій.

Місцеві мисливці кажуть, що такого скупчення сіроманців давно не бачили, тим паче влітку. Зазвичай вовки активізуються взимку. Та нині у них – малюки, і самиці полюють у пошуках їжі. Відколи отари подалися на полонини, почастішали випадки, коли лісові хижаки нападають на свійських тварин.

– При нормі 1 вовк на 10 гектарів, на Закарпатті їх у п’ять разів більше. Та востаннє відстрілювали вовків торік, – каже голова ГО ТМР “Соколець” Мирослав Опаленик. – Зазвичай вовки живуть у зграї, а сіроманець-одинак не нападає на людину, хіба що зголодніє. Чого не слід робити, якщо натрапили в лісі на вовків: кидатися на хижих, бо вони хитрі й хтось зі зграї обов’язково нападе зі спини. І в жодному разі не слід утікати, вони доженуть та нападуть. Найкраще – залізти на дерево. Вовки бояться тварин, більших за себе, а ще – вогню.

zakarpatpost.net