Травознавці поділилися рецептами здоров’я. Фрукти – найкращі ліки

Народна медицина знає, як запобігти хворобам і відновити хороше самопочуття

За допомогою лікарських рослин та правильно підібраного харчування можна зберегти здоров’я і добробут української нації. Головне – не переборщити з дозами та дотримуватися дієвих рекомендацій, пише Погляд.

У смородині – життєдайна сила

Давно помічено, як тягнуться до смородини люди похилого віку із набутим «букетом» хвороб – стверджує у своїй книзі лікар-травознай Наталя Земна. І не дивно. Смородина лікує тонзиліти, поліпшує зір, корисна при гастриті.

Коли людина хворіє на гломерулонефрит, смородина повинна бути в раціоні щодня. Якщо не самі ягоди, то, принаймні, її листя, людям похилого віку вона корисна тим, що лікує подагру, знімає болі в суглобах. Ця ягода виводить з організму солі сечової кислоти і таким чином діє на нирки, налагоджуючи сольовий обмін.

Смородиновий напій п’ють від головного болю, водночас прикладають до голови смородинове листя. Чудодійна чорна ягода нормалізує серцеву діяльність, заспокоює нервову систему.

Дивовижна смородина ще й тим, що лікує отосклероз. Тобто якщо в людини було захворювання барабанних перетинок і не вилікувалось, то згодом вони стають склеротичними. Лікується ця недуга погано, і ось тоді на поміч приходить смородина. Вона не тільки їда і ліки, а й профілактика від багатьох хвороб.

У смородини можна використовувати не тільки ягоди, а й пагони, молоде листя. У ньому – ефірні олії, флавоноїди. Чаї, напари з них дуже корисні. З додаванням м’яти такі напої регулюють обмін речовин, добре діють на нирки, печінку, шлунок. При простудних захворюваннях, особливо взимку, до пагонів смородини додають чотири-пять гілочок малини. Щоб мякшим був кашель і швидше минув, до такого домашнього чаю додають одну-дві ложки меду. Вживаючи по півсклянки кожні півгодини, можна мати належний ефект.

У тибетській медицині

З листя смородини готують чай, який настійливо радять усім, хто має захворювання шкіри. Листя навіть настоюють на білому вині і вважають чудовим тонізуючим засобом.

Смородина на зиму зі збреженням пектинів

Один кілограм смородини залити склянкою води, поставити на вогонь, довести до температури 70 градусів за Цельсієм (не до кипіння) так, щоб ягоди розм’якли. Розм’яклу смородину взяти на сито і перетерти. У перетерту масу додати цукор (на 1 кг 600 грамів цукру) й довести до кипіння. Прокип’ятити 10-15 хвилин. Гарячою розлити у банки.

Це ті ліки, які будуть чистити, наснажувати організм вітамінами, мікроелементами протягом року.

Тож в ягідний, фруктовий сезон бажано досхочу наситити організм ліками – дарами природи.


При астенії

– Дві столові ложки трави звіробою запарити склянкою окропу, настояти дві години. Пити по 1/2 склянки тричі на день.

– Пити настойку арніки гірської (1:5) по 30 крапель, розведених у 1/4 склянки води, тричі на день за 30 хвилин до їди.

– Дві столові ложки собачої кропиви запарити склянкою окропу, нагріти на водяній бані 30 хвилин, настояти дві години, процідити, пити по 1/4 склянки за 30 хвилин до їди вранці і перед сном.

Коли діагноз – атонія ШКТ

– Систематично з’їдати по 2-3 зубчики часнику тричі на день разом з їдою.

– Дві столові ложки трави грициків звичайних залити склянкою окропу (щільно закрити), дати настоятись 1-2 години при кімнатній температурі. Вживати по 1/3 склянки тричі на день за 30 хвилин до їди протягом місяця.

Усуваємо більмо

– Щодня закапувати у хворе око по одній краплі свіжої живиці ялиці. Процедура з неприємних, але ефективна. Більмо розсмоктується.

Якщо втратили голос

– Півсклянки плодів анісу звичайного залити склянкою окропу і кип’ятити 15 хвилин, процідити. У відвар додати 1/4 склянки меду, столову ложку коньяку і закип’ятити. Вживати по столовій ложці через 30-40 хвилин після їди протягом дня.

– Висівки пшениці, жита (400 г) засипати в 1,5 літра киплячої води, кип’ятити 30 хвилин на малому вогні. Додати жовтого цукру. Випити гарячим замість чаю, води протягом дня.

Проганяємо дизентерію

– Столову ложку подрібнених та висушених молодих гілочок або листя ожини запарити склянкою окропу. Вживати протягом дня 3-4 склянки замість чаю 2-3 дні доки хвороба не зникне.

– У 2/3 склянки гарячої чайної заварки розчинити 50 г цукру і долити 1/2 склянки свіжого кислого соку винограду (вичавленого з недозрілих, зелених плодів), пити по 1 склянці такої суміші до повного видужання.

Якщо «схопили» запалення вуха

– Свіжий сік листків ясена звичайного закапувати у вухо.

– Прополіс (30 г) настояти на 100 мл 96-градусного спирту. Змочити ватку настойкою, обгорнути у сухий шар вати і вставити у хворе вухо на ніч.

Кровотечі при порізах, виразках

– Розрізати листок алое, прикласти до рани чи порізу і закріпити пластирем або марлевим бинтом.

– Повну пляшку із свіжим листям кропиви дводомної залити спиртом і настояти два тижні. Цим настоєм промити рану і накласти компрес.

– Столову ложку овечого жиру, півложки солі та столову ложку дрібно нарізаної старої цибулі добре перемішати, щоб отримати мазь. Намазувати виразку або накладати на неї марлеву пов’язку з маззю і так тримати 24 години. Повторювати 4-5 разів.

– Запущені рани лікують і такою маззю. Ложку внутрішнього свинячого сала та ложку пшеничного борошна змішати і підсмажити на сковорідці. Потім змішати зі склянкою молока і кип’ятити, доки утовориться паста. Нею намазати марлю і прикласти до рани на 10 годин, і так 3-4 рази.

Зменшуємо набряклість ніг

– Свіже листя каланхое вкинути в 0,5-літрову пляшку, залити 40% спиртом або горілкою. Настояти в темному місці при кімнатній температурі 2 тижні. Цим настоєм натирати хворі місця.

Скалки у шкірі

– Місце скалки змастити звичайним дьогтем або накласти зверху ганчірку, змащену дьогтем. Через 20-30 хвилин скалка буде на поверхні і її можна буде витягнути.

zakarpatpost.net