Для чого виноградівських та берегівських випускників виставляють у вітрини

Вздовж центральної вулиці замість манекенів та різного краму у великих вітринах красуються стенди з фотографіями тих, хто у цьому році закінчив школу.

Зі слів продавців однієї з крамниць, з’являються вони у них одразу після останнього дзвоника і залишаться там аж до 1 вересня.

Такий звичай є вже давно і в Берегові.

На фото увічнені як вчорашні школярі, так і їхні наставники.

Скільки років цій традиції, виноградівці вже навіть не пам’ятають, але кажуть, що вона їм подобається. Тай як місцеві мешканці, так і гості таким чином можуть побачити нову генерацію закарпатців, тих, хто нещодавно закінчив школу.

Як наголошує пані Марія, власниця однієї з виноградівських крамниць, звичай прийшов до Закарпаття з Угорщини, хоча таким чином вшановують молодь і в Словаччині.

«Кожен клас  замовляє фото-стінгазету. Домовляється з господарями торговельних закладів  про розміщення її у вітрині.  Звісно, дітям ніхто не відмовляє. А це має ще й дуже гарний вигляд і вважається однією з родзинок міста»,- запевняє жінка.

До слова, в Угорщині не лише розміщають світлини з випускниками у людних місцях, їх ще й друкують у газетах та журналах. Вважається, що країна має знати і бачити обличчя тих, хто пройшов перші важливі життєві випробування.

Загалом у Виноградові випускні – це особливий день у житті учнів. Наприклад, у цьому році їм вручали оскарів, а для фотосесії замовили десять чорних мерседесів.

Випускники міських окремих шкіл прощалися з навчальними закладами взагалі за голлівудським сценарієм.

Щодо вітрин та світлин, то у Виноградові переконують, що передали естафету вже й іншим українським містам, скажімо, Надвірній і Черкасам, а в Берегові відділ освіти навіть проводить конкурс на кращий стенд.

Традицію вже кілька років як перейняли і в Іршаві.

Виноградівці пишаються своїми звичаями та своїми дітьми і сподіваються, що наступні покоління зберігатимуть цю цікаву традицію і надалі.

zakarpatpost.net