Цікаві місця: Угочанський замок Канко

На Чорній горі у Виноградові впираються руїнами в небо мури старовинної фортеці.

Дорога на гору досить легка, хоча ґрунтова, заросла травою.

Будинків поруч небагато, але біля руїн пасеться чиясь коза.

Стіни фортеці збереглися до сьогодні досить слабо, однак туристів там багато.

На вершині – великий дерев’яний хрест, внизу – мальовнича панорама міста та Карпат. На сьогодні на узгір’ї  можна побачити лише два фрагменти замку, звідусіль оточені присадибними ділянками і виноградниками.

Як йдеться у Вікіпедії, довжина замку 50 метрів, ширина – 44,6 метрів. Замок мав форму чотирикутника з масивними квадратними вежами на кутах.

На жаль, цей замок, як і Королівський, зруйнували не вороги, не природа, а правляча свого часу в наших краях угорська верхівка.

Вперше замок згадується в анонімній угорській хроніці 903 року у зв’язку з приходом угорців в Тисо-Дунайську низовину. У той час він був укріпленим городищем місцевого слов’янського вождя.

В XI столітті, в зв’язку з приєднанням цієї частини Закарпаття до складу Угорського королівства, на цьому місці був побудований замок місцевого феодала. На початку XIV століття його власник виявився у феодальній коаліції, яка виступила проти Карла Роберта. Внаслідок штурму королівськими військами замок значно постраждав. Угорський король наказав відновити його, після чого подарував королеві Марії.

З 1399 року замок Канків перебуває у володінні барона Перені, який передає його монахам – францисканцям, що перетворили його на монастир. На місці дерев’яного укріплення зводять кам’яну фортецю.

У період Реформації нащадок Перені став протестантом і вигнав католицьких священиків зі своїх володінь. У 1556 році він захопив францисканський монастир. Монахів, які чинили опір, феодал наказав вбити, а тіла жертв були кинуті в замковий колодязь. Проти Перені послали загін імператорських військ під командуванням Телекеші, який штурмом узяв і зруйнував замок в 1557 році.

А повністю замок було зруйновано в останній третині XVI століття за наказом австрійської імператорської влади, яка в цей час вела активну боротьбу проти угорського дворянства.

Сумно, що таку унікальну пам’ятку безжально зруйновано і відродити замок, скоріш за все, ніколи не вдасться.

zakarpatpost.net