Впевнено рухаємося в бік поліцейської держави: Кабмін замовив підготовки 61% юристів у вишах МВС

Громадськість закликає Уряд не готувати юристів у вишах силових відомств.

Кабінет Міністрів планує спрямувати понад 60% держзамовлення на підготовку юристів у вишах МВС, СБУ, Міноборони, фіскальної і кримінально-виконавчої служб.

Лише вищі навчальні заклади системи МВС готуватимуть у 1,5 рази більше бакалаврів права, ніж звичайні університети, що не відповідає світовій практиці. Адже в усьому світі юристів, зокрема, суддів, прокурорів, адвокатів та нотаріусів, готують не виші силових структур, а класичні університети.

Таким чином, наразі відбувається чергова спроба зірвати реформу правничої освіти. Реанімаційний Пакет Реформ застерігає Кабінет Міністрів від саботажу цієї важливої реформи. Адже, держзамовлення на підготовку юристів у старих міліцейських вишах фактично йде всупереч із запровадженням спеціалізованої підготовки майбутніх поліцейських у новоствореній Поліцейській академії Національної поліції України, яка готуватиме поліцейських, а не юристів.

Водночас у вишах МВС досі готують юристів, вимагаючи від абітурієнтів, які пройшли ЗНО, пройти «творчий» конкурс «Майбутня професія – поліцейський», пише rpr.org.ua

Силові структури не є місцем роботи представників правничої професії – суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів. Відомчі навчальні заклади за державний кошт мають здійснювати підготовку за спеціальністю «правоохоронна діяльність», а не «право». Поки правників – майбутніх суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів – готуватимуть вищі навчальні заклади силових структур, українське правосуддя все далі віддалятиметься від стандартів верховенства права.

Це вже не перші спроби зірвати реформу юридичної освіти. Зокрема, МВС хотіло віднести до вищої юридичної освіти спеціальність «правоохоронна діяльність», яка немає нічого спільного з юриспруденцією; а також вивести відомчі виші силових структур з-під системи добору студентів через ЗНО. Тоді завдяки принциповій позиції громадськості і уряду, ці контр-реформаторські дії вдалося зупинити.

На тлі відчутного прогресу у реформуванні юридичної освіти будь-які спроби зірвати цей процес за допомогою політичних чи фінансових інструментів є контрпродуктивними.

Саме тому, найбільша коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликає уряд Володимира Гройсмана не замовляти підготовку юристів – майбутніх суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів – у вищих навчальних закладах силових структур.

Д.ю.н., директор Фундації DeJuRe, головний експерт з судової реформи РПР Михайло Жернаков на своїй сторінці у facebook повідомив, що Кабінет Міністрів планує спрямувати понад 60% держзамовлення на підготовку юристів у вишах МВС, СБУ, Міноборони, фіскальної і кримінально-виконавчої служб.

– Таке рішення було прийняте Урядом минулого тижня. Формально за цю ділянку роботи Кабміну відповідальні відомства міністра освіти Лілії Гриневич, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і міністра юстиції Павла Петренка. Але “ідейним натхненником” перетворення правничої освіти в поліцейську називають держсекретаря МВС Олексія Тахтая. Це – вірний шлях до поліцейської держави.

zakarpatpost.net