Чи стане Закарпаття виноробною столицею України? ВІДЕО

Геннадій Москаль дав інтерв’ю обласній телерадіокомпанії «Тиса-1», у ході якого назвав стратегічні для Закарпаття об’єкти, які слід відродити за допомогою органів центральної влади в першу чергу:

– По-перше, це «Музей лісу і сплаву на Чорній річці» в Міжгірському районі, який зараз у напівзруйнованому стані, – зазначає голова ОДА. – Таких музеїв усього два в світі, тому наш необхідно відновити якомога швидше. Він стане туристичною візиткою не тільки Закарпаття, але й усієї України. Попередні домовленості з Мінекології про фінансування реконструкції музею вже досягнуті.

По-друге, унікальна Боржавська вузькоколійка, яка зараз працює в «ослабленому» режимі через відсутність коштів. Цей об’єкт також має величезну туристичну перспективу, однак на його відродження необхідні значні фінансові вливання, які самому Закарпаттю не зібрати. До речі, наступного тижня на залізниці стартує пілотний проект із використання ретро-паровоза «ГР-280», який прибуває до нас із Кіровоградщини, повідомила zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської ОДА.

По-третє, Закарпаття має стати виноробною столицею України. Усі можливості для цього є, слід лише внести зміни в законодавство й виключити з переліку стратегічних об’єктів, що не підлягають приватизації, колишні радгосп-винзаводи. Інвестори (в тому числі закордонні) виявляють величезний інтерес до занедбаних виноградників колишніх радвингоспів, вони готові вирощувати тут європейські сорти винограду й робити чудове вино. Але не можуть цього зробити, бо ще в 1999р. хтось із «розумників» вніс радвингоспи в перелік стратегічних об’єктів, які не підлягають приватизації. Законопроект про зміни у відповідний закон уже зареєстрований у Верховній Раді…

Повністю інтерв’ю Геннадія Москаля наводиться нижче:

 

zakarpatpost.net