У Мукачеві ІІ парад сажотрусів очолив Берті-бачі, людина легенда

Одна з найбільш шанованіших професій у нашому краї – сажотрус тепер увічнена не тільки в пам’ятникові.

Відомий Берті-бачі, якому власне і встановлено в місті над Латорицею скульптуру, зібрав цього разу у місті багато гостей і ще більше журналістів. Привітати Берті-бачі, який цими днями відзначив своє 68-річчя, із Днем народження  приїхали й його колеги: Кін Роберт, віце-президент Угорської державної професійної спілки сажотрусів, а також – Вамош Чабо, Нодь Жолт та Кіраль Петер.

Тож парад стартував із центру міста від пам’ятника сажотрусу і фінішував у парку «Перемоги».

Саме коли ми приїхали до Мукачева, біля скульптури зібралися туристи і екскурсовод розповідав їм про відомого закарпатця.

«Його навіть прізвище ніхто не пам’ятає, – сказав він, – Сажотрус – один із найвідоміших людей у області. Пам’ятник трохи вищий від прототипу, але зовнішньо дуже на схожий на людину, на честь якої його і зроблено».

Невдовзі між велелюдним натовпом з’явився і сам винуватець дійства. Ішов він у супроводі угорських колег із цигаркою в руках.  Незважаючи на солідний вік, Берті-бачі, виглядав досить енергійно і він  жваво розповідав бажаючим про різні пригоди та курйози на роботі.

Щоправда, парад не зовсім нагадував ходу сажотрусів, на ньому було більше було просто костюмованих персонажів.

Однак уже його ідея дійсно варта на увагу, адже є цікавою і видовищною.

А в парку Берталона Товта урочисто посвятили у почесні члени сажотрусів  і вручили йому відзнаку. Також там проходили майстер-класи, конкурс з пришивання ґудзиків на вдачу, малювання вугіллям, аква-грим, танці. Володарів кращих костюмів було нагороджено подарунками.

До речі, Берті-бачі отримав ще кілька цікавих сюпризів – власну копію з карамелю й великий шоколадний торт.

З находи параду сажотрусів у Мукачеві прошов також велозаїзд та велодискотека. Завершилося святкування вогняним шоу.

zakarpatpost.net