Хто маніпулює цінами на ліки?

Чи відбулася в Україні державна програма із забезпечення людей дешевими ліками? Народний депутат України Олександр Дубінін звернувся до Антимонопольного комітету України, Кабінету Міністрів та до інших державних правоохоронних і контролюючих органів із вимогою провести розслідування порушень законодавства України у цій сфері.

За його словами, цивільні активісти і громадські організації вимагають перевірити діяльність фармацевтів, які, як стверджується у зверненнях, маніпулюють із ціноутворенням в аптеках по всій Україні. Він звинувачує великі фармацевтичні компанії в тому, що вони нав’язують споживачам медикаменти конкретних виробників і торгових марок, чим дискримінують вітчизняних фармвиробників. За словами народного депутата, першу оцінку такої протиправної діяльності Антимонопольний комітет уже дав, оштрафувавши ТОВ «Серв’є Україна».

З критикою діяльності уряду у сфері забезпечення громадян країни доступними ліками виступила і партія «Наш край». Вона вимагає від уряду перезапустити державну програму «Доступні ліки» і забезпечити українців необхідними медикаментами. Співголова партії Олександр Мазурчак направив до Кабміну відповідне звернення. За словами політика, уряд продовжує роздавати обіцянки, тоді як за чотири місяці державна програма реімбурсації так і не запрацювала в повному обсязі. «Наш край», пише Мазурчак, постійно отримує на гарячу лінію тривожні сигнали з Вінницької, Волинської, Донецької, Івано-Франківської й інших областей. У них повідомляється про брак передбачених програмою ліків, особливо дешевих.

Уряд заспокоює. «Формується новий реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Реєстр, що діє сьогодні, найближчим часом буде розширено як мінімум на 50 препаратів і складатиметься приблизно з 210 препаратів, — стверджує віце-прем’єр Павло Розенко. Він доручив МОЗ опублікувати новий реєстр до 5 серпня. А в.о. міністра Уляна Супрун запевняє, що міністерство веде роботу з дистриб’юторами і виробниками для збільшення обсягу препаратів в аптеках. Про здешевлення ліків вона не говорить.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»