Літо – сезон поїздок. Як захистити житло, якщо збираєтесь за кордон?

Покидаючи країну на тривалий період чи взагалі виїжджаєте на ПМП, слід подбати про безпеку власного майна, аби не стати жертвою шахраїв

Нині ситуація в країні спонукає дедалі більше людей до пошуків кращого життя за кордоном. І багато хто й справді його там знаходить. А, як показує практика, від хорошого життя не втікають, отож з часом чужина стає батьківщиною, далі вже з нею колишні емігранти пов’язують своє майбутнє і майбутнє нащадків.

Проте, виїжджаючи, люди часто залишають в Україні нерухомість чи то про всяк випадок, чи то просто, аби отримувати дохід від оренди, чи через якісь інші причини. Нерідко відсутністю господарів користуються шахраї. А коли господарі повертаються, то дізнаються, що квартира вже давно не їхня, і перепродана не один раз, і кінців уже не знайти, пише Погляд. Аби цього уникнути, фахівці радять, покидаючи країну на тривалий період чи взагалі виїжджаєте на ПМП, подбати про безпеку власного майна.

Коментар фахівця

Підходити до вирішення цього важливого питання потрібно комплексно

Як захистити нерухомість, коли збираєтесь за кордон

Роман Задорожній, юрист

Час від часу в засобах масової інформації з’являється інформація про привласнення шахраями нерухомості громадян. Зловмисники використовують різноманітні схеми, не відмовляються від  підробки документів, залучають у схеми «чорних нотаріусів» чи працівників судів, нерідко використовують правову безпорадність або нерозважливість власників. То що ж треба зробити для захисту своєї власності, якщо, наприклад, попереду тривале перебування за кордоном?

Підходити до вирішення цього важливого питання потрібно комплексно. Алгоритм захисту квартири, будинку й ін. об’єктів нерухомості на час тривалої відсутності власника може виглядати таким чином.

Перше – інформація щодо права власності на нерухомість  має бути внесена до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Чому це важливо?.. Реєстр можна використовувати як інструмент контролю. Недарма говорять – інформований, значить озброєний. Інформацію про поточний стан нерухомості в такому разі  можна отримати у будь-який час доби у вигляді інформаційної довідки. Для цього необхідний тільки доступ до Інтернету та ідентифікація запитувача з використанням електронного цифрового підпису чи BankID.

Друге – скористатись спеціальним моніторинговим сервісом (sms-маяком), котрий буде інформувати власника про будь-які зміни  щодо стану його нерухомості та надсилатиме повідомлення на мобільний номер телефону, лист на електронну пошту. Вартість такого задоволення 30 грн. за місяць за один об’єкт контролю. Крім того, є ще й більш серйозна послуга – інформування про самий початок та хід реєстраційних процедур. Вартість цієї послуги істотніша – 300 грн. за один об’єкт нерухомості на місяць.

Третє – на час тривалої відсутності власника нерухомості варто фізично захистити власність. Тобто укласти договір на охорону нерухомості з надійною, ліцензованою охоронною компанією. Її ж фахівці рекомендуватимуть додаткові засоби захисту нерухомості від незаконного проникнення третіх осіб. Зокрема, – сигналізацію, решітки, додаткові замки чи заміну існуючих тощо. Доречно також і застрахувати об’єкт нерухомості від протиправних дій третіх осіб. Це допоможе зменшити імовірні збитки, якщо проникнення сторонніх осіб до нерухомості все ж відбудеться.

Четверте. Враховуючи, що швидко прибути з відпочинку чи з роботи з-за кордону фізично не вдасться, слід завчасно подбати про свого повноважного представника тут, в Україні. Це має бути довірена особа. Імовірно, власний адвокат. Таким чином, у разі протиправних дій щодо нерухомості повноважний представник зможе звернутись і до правоохоронних органів, і до суду відповідно до обставин та для захисту інтересів власника.

І, наостанок, по темі анекдот. Приїжджає адвокат у банк і просить дати йому 100$ кредиту на один рік. Йому у відповідь – треба на цей час заставу. Адвокат, не задумуючись, передає в заставу банку свій новий «Мерседес-кубик», заганяє  його в двір банку, передає ключі. Оформили угоду. Через рік повертається, платить банку 100$, забирає авто. У нього запитують у банку  – Нам просто цікаво – чому така маленька сума кредиту і така дорога застава??? – Річ у тім, – каже адвокат, – що мені треба було поїхати у навколосвітню подорож. А де я ще знайду таку гарну парковку за 100$ у рік?

Це я веду до того, що завжди є прості, ефективні дії для вирішення подібних питань. Не потрібно вчитись на своїх помилках і розраховувати, що біда завжди проходить повз. Й навіть попри те, що  захист власності вимагатиме певних витрат, – порівняно з вартістю нерухомості це справді дрібниці, на які не потрібно розмінюватись.

zakarpatpost.net