Про сміття на вулицях Ужгорода, на набережних, у парках… і не тільки

Найбільше за бруд на вулицях, як правило, дістається не тим, хто насправді смітить, а… тим, хто прибирає. Завжди знаходяться такі, хто нарікає на роботу комунальників, а на зауваження підняти кинутий недопалок, етикетку чи чек реагують вкрай агресивно. У той же час у інших європейських країнах залишити власний непотріб під ногами іншим наші ж краяни не сміють. Тож чому навіть маючи ошатний і оновлений центр наші краяни продовжують його засмічувати?

Хто би що не казав, а фраза: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять» актуальна завжди. На жаль, нерідко біля лавиць на набережних можна побачити купи соняшникового насіння, пляшок, папірців… хоча поруч чимало сміттєвих урн.

Це питання менталітету, рівня культури, вихованості. Інколи навіть мешканці приватно сектору приносять до контейнерів, розташованих біля громадських місць домашній мотлох.

Тим часом громадськість із року в рік усе активніше підключається до різних акції й прибирання довкілля.

Звичайно, активісти роблять добру справу, адже крім того, що вони прибирають узбережжя,  скажімо, озера Кірпічка, парки і скверики, прибудинкові території, метою їхньої діяльності є ще й просвітницька кампанія. Тож частина містян починає усвідомлювати, що залишити після себе одноразовий посуд на природі, м’яко кажучи, неетично.

Правда, діє це поки що далеко не на всіх і все одно знаходяться такі, хто живе за принципом: «А після  мене хай і трава не росте». Та, як не прикро, переважно прибиранням займаються зовсім не ті, хто смітить.

До речі, за порушення правил благоустрою (у  тому числі – викидання сміття у недозволених місцях) статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що ж стосується залишеного після пікніків непотребу на природі, то нього також можна поплатитися штрафом. Згідно зі ст. 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Засмічення лісів відходами” передбачено накладення штрафу на громадян від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 10 до 20, а згідно зі ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель” передбачено накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 255 Кодексу протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету та органи внутрішніх справ, а такий вид відповідальності, як попередження, наразі відмінено.

Звичайно, до порушників слід врешті-решт застосовувати більш жорсткі методи роботи з боку правоохоронних органів. Для прикладу, у Сінгапурі за викинутий на вулиці папірець можна поплатитися штрафом, розміром 500 євро.

Звичайно, за нинішніх непростих економічних умов залишається небезпека, що штрафи стануть ще одним джерелом корупції. Тому, напевно, найбільш дієвим методом боротьби зі сміттярами може стати залучення порушників до громадських робіт. У такий спосіб любителі «сміттєвого креативу» і щось корисне можуть зробити і наступного разу перед тим, як розкодуватися власним непотребом, двічі подумають, чи варто це робити.

zakarpatpost.net

One thought on “Про сміття на вулицях Ужгорода, на набережних, у парках… і не тільки

  • 28.07.2017 at 15:56
    Permalink

    Якщо б поліція складала протоколи на осіб, які засмічують вулиці і парки міста, то можливо це б дисциплінувало людей. Якщо поліцію визиваєш, то все зводиться тільки до зроблення ними порушнику зауваження , який потім далі смітить. Не треба ходити далеко, достатньо пройтися по вулиці Небесної сотні, яка примикає до міськради, де під житловим будинком у кінці цієї вулиці , постійно вештаються молоді люди, які кожного дня там не тільки смітять і розбивають фасад будинку, а також розпивають пиво і інші алкогольні напої. Ніхто і ніколи ще цих порушників не притягнув до відповідальності і це місто вже перетворилось на притон під відкритим небом центрі міста.

Comments are closed.