Як українці оцінюють своє здоров’я. ІНФОГРАФІКА

Здоров’я українців залежить від віку, достатку, місця проживання і того, чи почуваються вони щасливими.

Такими є результати опитування Київського міжнародного інституті соціології (КМІС).

Фото:Depositphotos

За даними інституту, кожен п’ятий українець оцінює своє здоров’я як погане або дуже погане.

38% опитаних дорослих жителів оцінили своє здоров’я як хороше або дуже хороше, 41% – як посереднє (ані хороше, ані погане).

Для збільшення клікніть на картинку
Для збільшення клікніть на картинку

Не дивно, що стан здоров’я тісно пов’язаний з віком: чим старшою є людина, тим більша імовірність того, що вона матиме ті чи інші проблеми зі здоров’ям.

За об’єднаними даними досліджень, проведених впродовж двох років (травень 2015 – травень 2017), серед молоді у віці від 18 до 29 років здоровими почуваються 70%.

Серед людей від 30 до 39 років таких уже 56%. Від 40 до 49 років – 39%, від 50 до 59 років – 25%.

Серед українців, яким від 60 до 69 років, здоровими почуваються лише 12%, а серед старших 70 – лише 6%.

Виявляється, на самооцінку стану здоров’я впливає стать.

В усіх вікових групах чоловіки оцінюють своє здоров’я трохи краще, ніж жінки: 45% проти 33%.

Для збільшення клікніть на картинку

Як і раніше, існує сильний зв’язок між станом здоров’я і рівнем добробуту: чим кращий матеріальний рівень життя, тим більше тих, хто має хороше здоров’я.

За даними опитувань 2015-2017 років, серед найменш заможних (тих, кому не вистачає грошей навіть на їжу), здоровими себе назвали лише 21%.

А ось серед людей із відносно високим рівнем матеріальним добробутом (які можуть дозволити собі покупку дорогих речей) таких аж 70%.

На думку КМІСу, вищий рівень добробуту забезпечує кращі можливості для турботи про власне здоров’я: від профілактики захворювань до їх лікування.

Для збільшення клікніть на картинку

Дивно, але у містах люди почуваються здоровішими, ніж у селах. У містах здоровими себе вважають 40% опитаних, тоді як у сільській місцевості цей показник – 34%.

“Це може бути пов’язаним як із умовами праці та рівнем матеріального добробуту (який краще у містах, аніж сільській місцевості), так і з доступністю послуг із охорони здоров’я (більш розвиненою мережею лікувальних установ у містах”, – припускає Інститут соціології.

На самопочуття щодо нашого здоров’я впливає і те, чи вважає себе людина щасливою.

Серед тих, хто має дуже хороше здоров’я, щасливими почуваються 88%, а серед тих, хто має дуже погане здоров’я, щасливими є лише 19%.

Для збільшення клікніть на картинку

КМІС стежить за самооцінкою стану здоров‘я українцями з 1995 року, пише УП. Життя.

Як свідчать дані опитувань, за останні два роки рівень здоров’я мешканців України залишається практично на тому ж рівні, що і був.

Порівняно із 2015 роком дослідження не фіксують ані покращення, ані значимого погіршення у тому, як жителі України оцінюють стан власного здоров’я.

Опитування проводили з 19 по 28 травня 2017 року.

Методом особистого інтерв’ю опитали 2040 людей, які проживають у 108 населених пунктах усіх областей України (окрім Криму) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській та Донецькій областях опитування проводили лише на територіях, підконтрольних Україні.

zakarpatpost.net