В Україні півторамільйонна армія водіїв їздить на нерозмитнених легковиках

Вони не тільки знизили продажі нових бюджетних іномарок, а й змусили державу шукати шляхи їх легалізації.

За останні два роки Європа стала ближчою до України. Принаймні, якщо говорити про покупку автомобіля з пробігом, зареєстрованого в ЄС, — подібними тепер торгують буквально на узбіччях київських вулиць.

Так, недалеко від метро Житомирська, за рядами яток, розташований один з так званих ринків — стоянка, забита ультрадешевими “європейцями”. Близько € 2,0-4,5 тис.— от ціна автомобілів, які вже поїздили по ЄС, але все ще міцні і акуратні на вигляд.

Секрет їхньої дешевизну в тому, що вони завезені в Україну нерозмитненими. Тобто формальним власником є литовська або польська фірма, а фактичним власником стане український громадянин. Тонкощі вітчизняного законодавства дозволяють покупцеві роками їздити на таких автомобілях.

“Проблем з ними немає. В крайньому разі, якщо зміниться закон, на розборку [розібрану на запчастини] за €1,5 тис. здаси”, — пояснює кореспонденту НВ смаглявий хлопець,  який постійно мешкає на імпровізованому авторинку на Житомирській. Він — один з тих, хто готовий під замовлення пригнати сюди машину з Європи. “Давай €200 завдатку – щоб ми розуміли серйозність твоїх намірів, і починаємо роботу”, — тут же пропонує цей хлопець, який представився Іллею.

Подібні торговці не виглядають мільйонерами, але в країні їх так багато, що спільними зусиллями вони вже забезпечили своїм “товаром” чи не пару мільйонів чоловік. Найчастіше такі автодилери пропонують машини на литовських чи польських номерах.

Олена Чепіжко, директор департаменту громадських зв’язків компанії Єврокар, яка випускає в Україні автомобілі бренду Skoda, пояснює: ніхто в країні не може назвати точну кількість машин на єврномерах, які їздять вітчизняними дорогами. Її персональна консервативна оцінка — близько 1,5 млн.

Ці люди перетворилися в суспільну силу, яка не боїться в суперечці з владою перекривати дороги і вступати в конфлікти з поліцією. А таке трапляється все частіше: чиновники намагаються зупинити або якось врегулювати потік “автомотлоху”, погрожуючи його власникам санкціями і штрафами. У відповідь власники іномарок на єврономерах об’єднуються і вимагають безумовної легалізації.

 

фото - 01 СИЛА АВТОНАРОДНА: Олександр Чернявський, керівник об’єднання власників автомобілів на єврономерах, виступає за “м’яку” легалізацію таких машин

Крізь діру в законі

Придбання легковика на іноземних номерах — справа кількох годин, якщо брати вже пригнану в Україну машину, або тижня — якщо ввозити авто під замовлення.

Далі автомобіль з ЄС, як правило, класу люкс і недорогий, починає служити своєму українському клієнту.

“В основному це машини, які після оформлення документів коштують близько € 5 тис.”, — говорить Сергій Федчун, начальник відділу продажів автомобілів з пробігом Das Welt Auto компанії Порше Україна, яка торгує брендами концерну VW. Більш дорогі екземпляри якщо і беруть, то лише ті, кому “дуже хочеться класний автомобіль за малі гроші”.

У подібних машин є ще одна загальна характеристика — вони зроблені до 2010 року, коли в ЄС ввели нові еконорми Євро-5, що істотно здешевило раніше випущені машини на вторинному ринку.

Завезти таких недорогих “старичків” без порушення закону в Україні вже не можна — офіційний Київ також приєднався до Євро-5. Але головне навіть не це, а можливість помітно заощадити на фіскальних платежах. І  йдеться про значну суму, що становить до 50% від початкової ціни.

Машини після оформлення коштують €5 тис.
Сергій Федчун, 
начальник відділу продажів

Так, Volkswagen Passat 2010 року випуску з 2-літровим дизельним двигуном в Литві можна купити за € 5,5-6 тис. При цьому, щоб розмитнити його офіційно в Україні, потрібно заплатити € 2,8-3,1 тис.

Про те, як українці економлять на подібних платежах, НВ пояснили в одній з численних фірм, які сьогодні постачають автомобілі на єврономерах вітчизняним покупцям.

Варіанта два: тимчасове ввезення або транзит.

Перший не надто популярний, тому що не дуже зручний і передбачає друга-іноземця. Його суть така: в Україні без митних зборів на своєму автомобілі в’їжджає громадянин ЄС. Тут він його фактично продає, а формально видає довіреність на покупця-українця. Але через рік іноземець знову повинен вивезти і ввезти свій автомобіль в Україну. Крім того, він зобов’язаний купувати у себе в країні поліс обов’язкового страхування — €50 раз на півроку — і проходити техогляд, без якого автомобіль знімуть з обліку. А якщо машина потрапить в Україні на штрафмайданчик, забрати її зможе лише формальний власник.

Техогляд, який в ЄС машини проходять раз на п’ять років, фігурує і в другому варіанті — транзитному. Але тут він є лише другорядним чинником.

Схема транзиту завоювала серед співвітчизників-автолюбителів популярність завдяки своїй простоті.

В країну в’їжджає вже громадянин України. Сама машина, як правило, оформляється на спеціально створену компанію в Литві, яка “передає” українцю право на користування легковиком за договором доручення на 50 років. Покупця-співвітчизника навіть можуть вписати в техпаспорт.

Термін перебування транзитної машини в країні становить 5-10 днів. Якщо більше, то фіскали на кордоні виписують штраф — 8,5 тис. грн. Вже на території країни за транзитною машиною ніхто ганятися не стане для перевірки документів, та й поліція не має доступу до баз Держфіскалслужби (ДФС), яка відзначає все те, що перетинає кордон. А тому єдиною причиною, яка змушує власника “литовця” все ж заплатити ці 8,5 тис. грн, залишається техогляд. Тобто раз в п’ять років заради нього український користувач євромашіни все ж змушений буде проїхати через кордон. Щоб забути про неї на наступні п’ять років — якщо його пошарпана колісниця на номерах ЄС витримає черговий український цикл експлуатації.

Причому продавці “литовців” не тільки самі ввозять машину в країну. Вони ще й документально оформляють угоду, платять страховку і проходять в ЄС техогляд перед продажем. Крім того, обіцяють клієнтам і цілодобовий юридичний супровід.

Підсумок усіх цих хитрувань — добротний іноземний автомобіль з європейською історією експлуатації за ціною неабияк пошарпаної на українських дорогах дешевої російської Лади.

Могильники бюджетних іномарок

“Транзітні” машини на єврономерах розплодилися в країні в такій кількості, що вже чітко впливають на продажі найдемократичніших іномарок,  які тільки-тільки зійшли з конвеєра.

Як відзначають в компанії AUTO-Consulting, в 2015 році на нижчий ціновий сегмент припадало 33% продажів нових машин в країні, в 2016-му — 25%, а станом на травень нинішнього року — 24%.

І якщо за півроку 2017 року ринок автомобілів з конвеєра в Україні в цілому зріс на третину, то ультрадемократичний сегмент наростив у продажах лише 17%.

“Ввезення автомобілів на іноземних номерах істотно торкнулося бюджетного сегмент ринку нових машин, — каже Олег Омельницький, директор AUTO-Consulting. — І тенденція посилюється”.

Ще чіткіше протектори європейської автовторички відбилися на долі нових комерційних автомобілів: цей сегмент в Україні і зовсім просів на 3,5%, просто не витримавши конкуренції з “євромотлохом”.


СТОЯЧИ УСІМА КОЛЕСАМИ НА ЗЕМЛІ: Власники легковиків на іноземних номерах блокували ключові магістралі, намагаючись зберегти за собою можливість без проблем експлуатувати такі машини

СТОЯЧИ УСІМА КОЛЕСАМИ НА ЗЕМЛІ: Власники легковиків на іноземних номерах блокували ключові магістралі, намагаючись зберегти за собою можливість без проблем експлуатувати такі машини

Європейські ризики

Юрист Андрій Вігіринский, заступник керівника компанії Публічний аудит, стверджує: як би не приндилися власники машин на єврономерах, а також торговці євровторинкою, транзит — все одно порушення, хоч і адміністративне.

Крім того, власники автомобілів з єврореєстрацією не захищені в правах власності з точки зору українського законодавства — договори, за якими вони купили машину, не мають в країні юридичної сили: право використовувати транспорт для особистих потреб мають лише ті особи, котрі ввезли його.

При цьому євроавто загрожує й іншим автовласникам. “Якщо власник автомобіля з українською реєстрацією потрапить в ДТП з вини” литовця “, то він ризикує не отримати кошти на ремонт від винного”, — говорить Вігірінскій.

Олег Назаренко, гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів, професійно відстоює інтереси офіційних торговців, також попереджає: користувач іноземного автомобіля фактично не отримує ніяких прав на транспортний засіб.

Сам Назаренко навіть чув історію про те, як з покупця автомобіля з литовської реєстрацією по телефону невідомі вимагали € 100, погрожуючи, що в іншому разі машину подадуть в Литві в розшук.


М’ясні вироби: Машини на ринку нерозмитнених автомобілів в районі київської станції метро Житомирська виглядають презентабельнєє своїх продавців

ЄВРОБАЗАР: Машини на ринку нерозмитнених автомобілів в районі київської станції метро Житомирська виглядають презентабельніше за своїх продавців

І тим не менше мільйони українських громадян їздять на іноземних номерах. “У нас податки занадто високі, тому у людей і виникає спокуса порушити закон”, — резюмує Назаренко.

Чому ними не цікавляться держоргани? У Вігірінского є відповідь: ДФС і Нацполіція ніяк не можуть узгодити свої дії в цьому питанні. Адже якщо вони захочуть, то цілком здатні налагодити систему протидії “європейцям”: припиняти ввезення підозрілих машин, конфісковувати самі автомобілі або документи на них, а також штрафувати порушників.

Але, за словами експертів, поки влада не хоче зайвий раз дратувати мільйони виборців. На тлі падіння рівня життя багато українців побачили в імпорті дешевих машин з ЄС якусь компенсацію. І своє право на подібний подарунок вони готові відстоювати силою: так, власники автомобілів на іноземній реєстрації вже кілька разів блокували магістралі і навіть частину столичних вулиць, домагаючись від влади легалізації своїх машин.

ПІВРОКУ ЗАЧЕКАТИ: Депутат Роберт Горват вважає, що за півроку після легалізації вже потрапили в країну евромашін ринок потрібно буде вичистити від нерозмитнених автомобілів ПІВРОКУ ЗАЧЕКАТИ: Депутат Роберт Горват вважає, що за півроку після легалізації євроавт, які вже потрапили в країну, ринок потрібно буде вичистити від нерозмитнених автомобілів

Чотири колеса проблеми

Інтерес українців, які використовують євровторинку, захищає вже ціла громадська організація — Авто Євро Сила. Її керівник Олександр Чернявський пояснює: вони хочуть, щоб українцям дозволили їздити на іноземних номерах за умови сплати в бюджет щорічного внеску в € 200. “За рік від таких платежів набіжить 10 млрд грн до бюджету, — говорить він. — А якщо зміняться правила розмитнення, власники ще й заплатять мито “.

Не проти компромісної схеми і офіційні торговці. Олена Чепіжко з Єврокару каже: можна було б провести одноразову амністію — надати певний період для легалізації вже ввезених іномарок. А потім привести ринок у відповідність до законодавства.

Яким чином провести амністію — це питання треба буде розв’язати Верховній раді, пояснює Роберт Горват, народний депутат фракції Блоку Петра Порошенка (БПП) і автор закону про зниження акцизу на імпорт іномарок. За його словами, зараз в парламенті лежить кілька відповідних законопроектів.

Один з них передбачає платний в’їзд і виїзд для іноземних автомобілів — по €300 на рік. Але сам представник БПП відстоює проект одноразової реєстрації всіх євромашин, при якій єдиним додатковим навантаженням для їхніх власників стане сплата ПДВ.

При цьому Горват проти того, щоб пропускати мотлох, — мовляв, через сито повинні пройти лише машини з високими екологічними нормами вихлопу, які не шкодять навколишньому середовищу, пише biz.nv.ua.

“Ідея в тому, щоб перевести все на постійні номери, легалізувати і за півроку вичистити автотерріторію України. А потім поставити запобіжники, щоб воно більше не їхало “, — пояснює депутат.

Оскільки Горват представляє пропрезидентську більшість, шансів на схвалення парламентом у його законопроекту досить. Втім, як і часу у бажаючих завезти з Литви машину, щоб пізніше потрапити під дію подібного документа: до літніх канікул Рада за нього навряд чи візьметься. Отже “євромотлох” в Україні по осені рахуватимуть.

zakarpatpost.net