Як німецький паровоз із радянською зіркою повіз Анцю Кушницьку у перший рейс. ВІДЕО

Учора у свій перший рейс відправилась оновлена Анця Кушницька. Саме так Боржавську вузькоколійку називають місцеві. Вирушив поїзд у подорож із Виноградова й доїхав до Хмільника, а потім повернувся назад до Берегівського депо.

З нагоди запуску туристичного локомотива пройшли урочистості, у яких взяли участь керівники краю.  Вони ж разом із журналістами та гостями вирушили у мандрівку вузькоколійкою.

Тим часом громадськість активно обговорювала, чому паровоз оздоблює радянська зірка. Вона дійсно підпадає під закон про декомунізацію, але чомусь керманичі Закарпаття зовсім не звернули на це увагу.

Натомість Москаль жартував про автентику.

– Із Виноградова до Шаланок ми замість запланованих двох годин доїхали за півтори. Зупинки в селах, де пасажири можуть вийти з потяга й продегустувати місцеві страви й напої, слід зробити довшими. А сам маршрут продовжити з Хмільника до Іршави. Ми зробимо все це в рамках пілотного проекту, який тільки почався. Ну, а щодо сьогоднішньої спеки скажу таке – у Німеччині ретро-потяги також не мають кондиціонерів, але пасажири не нарікають на це, а їздять так само, як і ми сьогодні. Їм потрібна автентика, заради якої вони жертвують комфортом, – наголосив він.

Слід зазначити, що  ретро-потяг ГР-280, який побудували німці в п’ятдесятих роках минулого сторіччя, під час маршруту робитиме сім зупинок: в селі Олешник, Чорний потік, Шаланки, Хмільник, Нове село та на кінцевій станції у «Барва» в Береговому. Поїздка з одного кінця до іншого триватиме трохи більше трьох годин.

Потяг виконуватиме рейс двічі на тиждень й проїжджатиме 35 кілометрів. Наразі до ретро-потягу ГР-280 «Укрзалізниця» додала два пасажирських вагончики та один вантажний, але у 2018 році швейцарці передадуть власні ретро-вагони для закарпатської вузькоколійки. Ціна на квиток в один бік становить шість гривень.

Відео: hmarochos, фото прес-служби Закарпатської ОДА.

zakarpatpost.net