Скандали з міні-ГЕС на Закарпатті: коли вмирає річка, за нею вмирають люди

Більшість сіл у Хустському районі стали місцем протистояння жителів і бізнесменів, які планують побудувати на річці Ріка каскад міні-гідроелектростанцій.

Закарпатці впевнені, що будівництво малих ГЕС призведе до непоправних екологічних наслідків. Вони бояться, що після зведення електростанцій у їхніх криницях зникне вода, у річці загине риба. Та найбільше лякає їх паводок і підтоплення сільськогосподарських угідь. І ось чергова історія на Тячівщині.

Як повідомив «НЕДІЛІ» голова Громадської ради Іван Фіцай, приводом для позачергового зібрання стали оприлюднені в місцевих ЗМІ оголошення щодо розробки детальних планів територій з розміщення каскадів малих гідроелектростанцій на річці Тересва в селах Калини, Біловарці, Ганичі та Бедевля. Спорудження міні-ГЕС є актуальним для району і тому вимагає обговорення громадськості.

У ході складної і емоційної дискусії було зазначено, що на території району вже збудовано дві міні-ГЕС – у селі Красна та Лопухово. Тож питання, чи є потреба і доцільність у їх подальших зведеннях на річці Тересва у ще чотирьох населених пунктах, потребує детального вивчення.

На засіданні були присутні голови сіл, де планується будувати міні-ГЕСи, а також голови сіл, де діють вже такі станції. В результаті засідання було виявлено, що станція, зокрема в селі Красна, має негативний екологічний вплив. А що стосується економічної доцільності для громад, де діють станції, то станція платить тільки за оренду землі і дає два робочих місця, в той же час отримує в середньому 20 мільйонів гривень з державного бюджету за вироблені кіловати електроенергії.

А от економічної доцільності для громади не має. Всі інвестори зареєстровані за межами району, а отже і податки в район не надходять. Зокрема було наголошено, що часто міні-ГЕС будуються із значними порушеннями, що негативно впливає не лише на гідрологічний режим річок, а й саму екосистему, що може назавжди знищити русло річки та фауну, яка в ній знаходиться.

Та найстрашніше те, що населення може залишитись без води через пересихання річки, та й стояча вода біля ГЕСів стає мертвою. Тож з приводу цього мають бути проведені оцінки впливу на навколишнє середовище та екологічна експертиза проектів.

Нагадаємо, що минулого тижня в Хустському районі пройшли протестні акції захисників річки Ріка. Люди навіть вдалися до перекриття дороги Хуст-Долина. Голова ОДА Геннадій Москаль після зустрічі з представниками громад Хустщини та громадських організацій все ж видав розпорядження, яким зобов’язав усіх голів РДА призупинити видачу дозволів на будівництво міні-ГЕС до введення в дію нового екоголічного законодавства.

7 і 14 серпня мають відбудуться громадські слухання у селах Ганичі, Калини та Біловарці Тячівського району з приводу детальних планів земельних ділянок під будівництво каскаду ГЕС на річці Тересва. Громадські активісти закликають громади сіл не давати дозволу на будівництво. За їх словами, річка Тересва є іхтіологічним заказником, де будь-яка господарська діяльність, що призводить до зміни гідрологічного режиму річки, заборонена законом «Про природно-заповідний фонд».

Газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net