На базі замку Сент Міклош працює Міжнародна археологічна експедиція

До Мукачівщини з’їхалися діти та волотери із різних куточків України та Словаччини, Чехії, Болгарії.

Про це  zakarpatpost.net повідомив історик, дослідник і археолог Олександр Дзембас.

Наразі там працюють дорослі та юні кемп-лідери міжнародної волонтерської еколого-археологічної експедиції.

«Двотижневий Міжнародний табір об’єднує людей, небайдужих до історії, минулого та нашої спадщини. Усі працюємо на одну мету, кожен робить те, що може»,- наголосив пан Олександр.

Його розмову доповнює Наталія Трофімова із Харкова.

«Люди із забезпечених країн приїхали, аби нам допомогти. Ми проводимо реставраційні роботи та розкопки території, допомагаємо археологам,- каже вона. – Трішки розчистили стіну, яку розкопали наші попередники.  Там колись був вхід у старий підвал».

За словами пані Наталії, у рамках міжнародної мережі «Ворк. Кемп. Інфо» організовується багато таборів у всьому світі. Цій мережі вже більше 100 років і вона влаштовує двотижневі табори за інтересами: хтось може долучитися до  організації фестивалів, хтось – до мистецьких, культурних, творчих проектів, тобто, кому що до снаги. Волонтери відвідують також стареньких, сиротинці. працюють із тваринами.

В Україні у рамках «СвітЮкрейн» цього року діють три табори – у Чернівцях, де відкопують старий єврейський цвинтар, у селищі Підкамінь, де працюютьь над монастирем та в Чинадієві, де власне й займаються пошуками історичної правди.

zakarpatpost.net