«Вбивчі» тарифи на комунальні послуги. Як планують зимувати закарпатці?

Закарпатці вкотре занепокоєні: газ дорожчатиме, а влада знову говорить про абонплату.  Останнім часом для сімейного бюджету багатьох краян оплата послуг стала важким тягарем. Сферу субсидіювання також чекає реформація.  Тож як планують зимувати мешканці нашої області?

Багато хто з мешканців приватного сектору наразі активно закуповує дрова, встановлює твердопаливні котли, навіть замінює газові плити електричними.

-Знайомий майстер робить мені в хаті спеціальну «грубку» з вентиляційними каналами. Пристрій обігріватиме всі приміщення. Це, принаймні, дешевше, ніж викладати взимку по 5 тисяч гривень за газ, – розмірковує мешканець Тячівщини Василь Попович.

-Добре, що не викинули старий котел «КЧМ». Чоловік купив спеціальні брикети, якими плануємо грітися в морозні дні, – запевняє Ганна Кемінь із Ужгородського району.

-Плануємо перейти на електроопалення. Це хоч і не дуже вигідно, але усе ж виходить дешевше, ніж природний газ, – ділиться думками пенсіонерка Олена Токар із Мукачева.

-Син на був заробітках. Якось раніше допомагав розраховуватися за комуналку. Це лише й рятувало. Зараз він захворів, лікується вдома, напевно, взимку будемо мерзнути. Купили електричні комини і так грітимемося. Іншого виходу не бачу, – стверджує хустянка Діана Михайлюк.

Проте, враховуючи «енергетичну кризу» уже зараз, влітку, стрімко зростають ціни на дрова, брикети та вугілля… А що буде в грудні-січні? На жаль, вартість газу майже прирівнюється до ціни золота, тож і не дивно, що багато хто шукає альтернативні методи обігріву житла. Адже якщо вже наразі за місячну газову норму потрібно сплачувати 500-700, а то й тисячу гривень, то взимку ця сума може збільшитись удесятеро.

Ще на початку «комунально-тарифної» кампанії з боку владних структур широко пропагувалася програма компенсування вартості послуг тим верствам населення, які не можуть самотужки впоратись із цінами на блакитне паливо. Утім деколи розмір субсидій був справді смішним.

Більшість закарпатців не вірять, що отримають відчутну допомогу від держави. Тому навіть подавати документи у відділи соцзабезпечення не поспішають.

До слова, в області субсидій оформили  лише 85% від того показника, який передбачався.

Тож як викручуватимемось із «газового» зашморгу через кілька місяців поки що невідомо. Можливо, справді слід шукати альтернативні шляхи обігріву оселі вже тепер… аби не замерзнути взимку?!

zakarpatpost.net