Як собака закарпатки ласує морквою

Чи може бути собака вегетаріанцем? Як не дивно, але відповідь позитивна.

Як стверджують лікарі, у раціоні наших чотирилапих улюбленців сирі овочі повинні бути обов’язково.

Але дехто з тварин взагалі надає перевагу не м’ясу, а морковці.

Восьмимісячний Бархан із Перечина, зі слів хазяйки взагалі полюбляє поласувати овочами та фруктами.

«М’ясо є в нас вдома завжди, але собака любить моркву. Щоб отримати пригощання він готовий і підстрибувати, і лапу давати, і лизати руки», – розповідає власниця Бархана пані Олена.

Слід зазначити, що собака є всеїдною істотою, тому кулінарні пристрасті в кожної тварини можуть бути індивідуальними.

«Наш улюбленець прекрасно почувається, має гарну шерсть, швидко росте. До того ж він слухняний і легко піддається навчанню. Тож вважаю, що подібні «морковні» забаганки  йому лише на користь, – коже газеті «ПОРАДИ» жінка.

Тож ми поцікавилися у ветеринара, чи насправді корисною є морковка для собак.

«Про моркву як важливе джерело провітаміну А знають усі. І що б не говорили деякі собаківники  про  суворо «м’ясоїдних» улюбленців, виключати овочі, зокрема і морквуз раціону собаки не можна. Цей коренеплід регулює вуглеводний обмін в організмі, служить прекрасним засобом профілактики авітамінозу,- запевняє лікар Денис Пилипчук. – Навіть тварин, які вживають сухий корм, необхідно час від часу балувати натуральними вітамінами. Плюс до всього морква є прекрасною «зубною щіткою» чотириногого улюбленця, а для багатьох і смачною іграшкою. Деякі собаки з таким ентузіазмом гризуть помаранчевий коренеплід, що можна подумати, ніби у них в зубах ласа кісточка».

Крім того, ветеринар наголошує, що сухі корми можуть бути небезпечними для домашніх улюбленців.

«Часто в готових продуктах містяться різноманітні консерванти і барвники. Вони можуть бути небезпечними. Встановлено, що штучні антиокислювачі ВНА (Е320) і ВНТ (Е321) нерідко стають причиною виникнення уражень печінки, неправильного розвитку, метаболічного стресу, а так само раку. Тим не менше, вони до цих пір використовуються в консервах для кішок і собак. Барвник Е 127, скажімо, викликає рак щитовидної залози, однак входить до складу деяких ласощів для кошенят! І деякі компанії-виробники до цих пір ігнорують дані досліджень, – стверджує лікар. – Викликає також побоювання використання при приготуванні корму різних смакових добавок. Однак останнім часом з’явилася думка, що вони можуть викликати звикання. Власники кішок давно підозрюють, що в деяких готових кормах присутній екстракт котовника котячого (так званої «котячої м’яти»). Скуштувавши їжі з подібним «приворотним зіллям» тварина швидко перетворюється в «наркомана». У багатьох країнах «кошатники» вимагають проведення незалежного дослідження з даної проблеми, однак компанії-виробники незмінно відмовляють. Ще одна проблема полягає в тому, що багато корму, представлені сьогодні на ринку, містять надмірну кількість вуглеводів, причому більша їх частина – прості вуглеводи з високим глікемічним індексом. Навіть у багатьох кормах супер-преміум класу вміст вуглеводів перевищує 40 відсотків, що призводить до коливань рівня глюкози в крові та інших проблем зі здоров’ям. Такий сухий корм легко викликає у тварин важке ожиріння, діабет і інші порушення обміну речовин. Крім того,  деякі зернові (джерела вуглеводів) можуть бути заражені цвіллю або різними грибками, оскільки якість цієї продукції ніхто не контролює. А це може призвести до отруєнь. Але часто виробник не повідомляє покупцям ні кількісний, ні якісний склад вуглеводних добавок, вважаючи, що це знати покупцям не потрібно».

Отже, розумний Бархан знає що робить. Він не лише смакує натуральною морквою, але й забавляє себе нею.

zakarpatpost.net