Частка Закарпаття в Києві. Як Україна готується до Дня Незалежності

Криваві події під час Євромайдану яскраво показали, яким несхитним  є прагнення нашого народу до самостійності. І воля того разу нам далася дійсно дорогою ціною.

Наразі держава готується до 26-ї річниці  від Дня свого народження. Насправді Україні вже не одне століття, навіть більше тисячі, але більшість часу різні куточки нашої вітчизни перебували під окупацією держав-сусідів.

Події на Інститутській, яка нині називається Небесної  Сотні, 18-21 лютого 2014 року назавжди залишаться в пам’яті народній та в нашій історії. Зараз там алея з портретами Героїв Майдану, тих відважних синів і доньок нашої держави, які полягли за наш європейський вибір.

Були там і наші земляки. Більше того, Майдани влаштовували краяни чи не в кожному місті нашої області. Більшість закарпатців  збиралися на площі Народній в Ужгороді.

А в Києві напередодні Дня Незалежності особлива атмосфера. Поринув у неї і журналіст  zakarpatpost.net.

Алея Героїв Небесної сотні облаштована меморіалами та різними нагадуваннями про кровопролитні бої. Там можна побачити бруківку, яка слугувала українцям у ті дні одним зі способів самозахисту, поруч квіти, свічки. Дерева обвішані  синьо-жовтими стрічками, фотографіями тих, хто віддав життя за нашу державність, встановлено кілька хрестів.

Із самого ранку на вулиці багато людей, які оглядають пам’ятні місця. Біля вестибюлю станції метро «Хрещатик» – пам’ятний знак . Пам’ятників загалом декілька. На одному з них світлини та коротка біографія героїв Майдану, а також написи з назвами усіх обласних центрів – утому числі – Ужгород.

Неподалік висаджено шість лип, у бруківку замуровано каски.

На схилі алеї теж фото, бруківка, квіти.

На щастя, із закарпатців там ніхто не загинув.

А у столиці на колишній Інститутській незабаром планується відкрити Меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні і Музей революції.

zakarpatpost.net