Експерт розповів, чому українці не можуть економити

“У наш час заощаджувати важко. Якщо в період порожніх полиць СРСР більшою проблемою було — витратити гроші, ніж заробити. То в наш час — навпаки. Зараз в українців немає жодних проблем на що витратити гроші”, – впевнений фінансовий консультант Тарас Радзівіл. Він розповів Gazeta.ua, що заважає українцям економити гроші.

У час, коли вулиці, соцмережі, різні сайти і вітрини майорять масою всяких пропозицій, які цілодобово “змушують” людей до покупок, економити дуже складно. Саме через постійні спокуси.

“Отримуючи зарплату, ми вже маємо величезну кількість спокус стосовно того, куди їх витратити. І розмір зарплатні не впливає на вміння економити. Можна заробляти мало і відкладати частину зарплатні. А можна — багато і витрачати все до останньої копійки. Питання не в формах розподілу бюджету, а в тому, скільки людина заробляє. Якщо моя зарплатня, до прикладу, в межах $ 10 тис., то я можу відкласти не 10 %, а 50. А якщо — 3 тис. грн.? Навряд”, – розмірковує Тарас Радзівіл.

Українці не вміють розставляти грошові пріоритети, вважає експерт.

“У нас є така відмінна риса — ми купуємо непосильні для нас по вартості речі, щоб комусь щось довести, показати, що круті. Ми змагаємося у кількості шмаття в гардеробі, розмірі гаманця і моделі смартфона. Придивіться до людей у тролейбусах та маршрутних таксі. Цей приклад — показовий. Скільки там людей з дорогими iPhone. Людина, яка має телефон за $ 1 тис. в принципі не має користуватися громадським транспортом. То чому таких там — маса. Це говорить про те, що ми нераціонально витрачаємо кошти і не вміємо розставляти свої потреби за пріоритетами”, – вважає фінансовий консультант.

Чим далі – ці тенденції відходять. Люди починають спокійніше ставитися до одягу, дорогих гаджетів і інших елементів зовнішньої обкладинки.

“Думаю, має прожити ще одне покоління і це перестане бути проблемою. Тим часом нове покоління треба вчити змалечку — поводженню з грошима. У школах повинні бути практичні заняття з фінансової грамотності, де дітям наочно показуватимуть, як заробляти гроші, як витрачати їх і заощаджувати. От тобі дали батьки 100 гривень — ти можеш їх витратити на те-то, те-то, те-то. А можеш відкласти їх і придбати щось більш глобальне і бажане”, – впевнений експерт.

Міністерство освіти і науки оприлюднило нові навчальні програми для учнів 5-9 класів. Усього оновили 40 програм. У межах лінії “Підприємливість та фінансова грамотність” учнів навчатимуть формувати свій бюджет, заощаджувати чи робити інвестиції. Формувати фінансову грамотність будуть не лише на уроках математики чи економіки, а й на уроках української мови та літератури. Так, під час вивчення твору “Пригоди Тома Сойєра” акцентуватимуть увагу на підприємницьких здібностях головного героя. Він перетворив неприємну роботу з фарбування паркану на яскравий і ефективний “підприємницький проект”.

zakarpatpost.net