Як на Закарпатті німець відновлює популяцію карпатських буйволів. ВІДЕО

Рідкісну породу карпатських буйволів взявся розводити німець Мішель Якоби. Він приїхав в область десять років тому. Тоді на Закарпатті залишилося буквально кілька десятків буйволів, утім, тепер їх – більше сотні. Як німецький еколог став українським фермером – дивіться далі. 

Німець Мішель Якобі – тепер закарпатський фермер. Показує своє стадо буйволів. Запевняє – Петрик – найбільший бик в Україні, його вага – близько тонни. І фермер без проблем його осідлав, повідомляють Подробності.

Приїхав Мішель на Закарпаття десять років тому, коли був студентом-екологом німецького університету. Тоді ж від швейцарських колег дізнався, що карпатський буйвол на межі зникнення. Вирішив рятувати вид. Не знаючи ні мови, ні реалій чужої країни, він переїхав в Україну.

“Перші буйволи я купив у м’ясокомбінат. Я бідний студент, я брав гроші із Швейцарії. Я брав наразі 13 буйволів, тут у Стеблівка село дуже приємне, дали мені ціле поле і кажуть но у нас є інфраструктура, є хлів, і поле коло Тиса”, – говорить Мішель Якобі, фермер.

Місцеві підтримали Мішеля. Пастух Михайло розповідає, у селі еколог дуже швидко став “своїм”. Вивчив місцевий діалект, і тепер його не відрізниш від інших закарпатських фермерів. А головне, Мішель швидко освоїв навички тваринника.

У стаді Мішеля сьогодні – 9 буйволів. Інших – віддав односельчанам. Частину поголів’я – навіть відвіз на Одещину. Крім того, Мішель активно розводить буйволів і на батьківщині – в Німеччині. Дружина чоловіка підтримує.

“Ці тварини, на перший погляд, такі великі й темні. Але коли знайомишся з ними ближче, розумієш, що вони дуже добрі й чутливі. Спочатку я трималась від них подалі, проте тепер планую допомагати Мішелю”, – говорить Вера Діманд, дружина Мішеля Якобі.

Останніми роками на Закарпатті з’явилися нові буйволячі ферми, а в туристів – нові маршрути. Тож місія Мішеля зі збереження виду – виконана.

zakarpatpost.net