Чи перестане закарпатців топити велика вода

Літні засухи та руйнівні повені восени та весною, а часом навіть влітку, льодоходи взимку, які руйнують дороги та мости, зсуви в горах… усе це є наслідками екологічних порушень.

Вирубки лісів призводять до того, що водний баланс  річок порушується і через це страждають не просто поодинокі закарпатці, а цілі села, а то й райони.

До  стихійних лих наші краяни вже навіть звикли. Підняття рівня води в багатьох викликає не просто хвилювання, а паніку. Згадаймо, скільки лише будинків знесли паводки у 1998 та 2001 роках.

Тому й не дивно, що селяни Хустського та Тячівського районів так активно виступили проти будівництва міні-ГЕС. Вони на власному досвіді знають, що таке повінь.

Чи готова влада захистити населення від паводків? Частково. Адже про вирубку лісів чиновники знають. Дехто з них навіть прикриває лісових вандалів, а дехто й сам є учасником злочинного процесу нищення Карпат.

Утім на найближчій сесії Закарпатської обласної ради депутати планують поговорити саме на цю тему. На їхній розгляд виноситься проект рішення «Про Програму регулювання водних відносин при проведенні робіт із розчистки русел річок у басейні р.Тиса в Закарпатській області».

У пояснювальній записці наголошується, що задля регулювання водних відносин при проведенні робіт з розчистки русел річок в басейні р.Тиса у Закарпатській області розроблено ряд заходів з організації взаємодії територіальних управлінь, органів влади, органів місцевого самоврядування, зацікавлених суб’єктів господарювання для визначення черговості, технічних умов та механізму з підготовки і проведення робіт з розчистки русел річок, спрямованих на покращення умов проходження паводкових вод на річках Закарпатської області.

Про це інформує прес-служба Закарпатської облради.

Проект рішення не потребує додаткових фінансових витрат,  має регіональний аспект та направлений  на покращення умов проходження паводкових вод на річках Закарпатської області.

Що ж пропонують наші народні обранці?

Передусім-розчищати та врегульовувати русла закарпатських річок.

Але, на жаль, цього замало.

Постійно виловлювати сміття з водойм будь-кому набридне.

Тай аби це робити, потрібно створювати нові структурні підрозділив в МНС або відкривати профільні фірми.

А чи не краще і не ефективніше усе ж навчити людей просто не смітити довкола себе, штрафувати за забруднення довкілля і врегулювати в селах питання вивезення сміття. Адже мешканці гірських районів просто часом справді не знають, куди подіти непотріб.

Поки ці питання не вирішать, говорити про розчищення русел марно.

Але наші чиновники та депутати говорити люблять.

І не завжди думають про наслідки.

Тай їхні слова часто дуже розходяться зі справами.

А закарпатців тим часом невдовзі може знову підтопити… бо ж осінь не за горами.

zakarpatpost.net