Як закарпатці виходитимуть на пенсію: вік, стаж, умови

В Україні розпочато пенсійну реформу, яка має стати наймасштабнішою реформою за всю історію незалежної України.

13 липня, перед парламентськими канікулами, народні депутати прийняли у першому читанні поданий урядом законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій» – за нього проголосували 282 депутати. На сьогодні у профільному комітеті Верховної Ради України триває опрацювання внесених пропозицій. Роботу над цим мають завершити до початку роботи наступної сесії парламенту, і вже у вересні планується подати законопроект на друге читання. Про основні положення пенсійної реформи «НЕДІЛЯ» розпитала у заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Галиною МАСЛЯКЕВИЧ

– Галино Володимирівно, чому парламент розглядав тільки один варіант пенсійного законопроекту?

– На розгляд Верховної Ради разом з цим законопроектом подавали ще п’ять альтернативних. Урядовий законопроект отримав найбільше балів, його розглянула Нацрада реформ, він пройшов  експертизу Світового банку і МВФ, парламентські слухання та громадське обговорення.

– То в чому суть майбутньої реформи?

– Передусім вона має на меті змінити діючі донині механізми призначення пенсій, закласти нові фінансові й соціальні основи, що дозволило б протягом 10 років досягти бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду. Цей законопроект – одна зі складових пенсійної реформи. На першому етапі заплановано навести порядок у солідарній системі. Наступний етап – введення накопичувальної системи, передусім це важливо для тих, кому сьогодні менше 35 років. Вони отримають змогу протягом 20 років накопичувати кошти, а потім отримувати пенсію з солідарної і накопичувальної систем. Отже, як бачимо, зміни стосуватимуться всіх –і тих, хто вже перебуває на пенсії, і тих, хто на неї вийде в майбутньому.

– Уряд анонсує, що вже з 1 жовтня цього року українців чекають серйозні зміни в пенсійному забезпеченні…

– Так, вже з 1 жовтня для пенсіо-нерів буде проведене обов’язкове осучаснення пенсій, тобто їх перерахунок здійснюватиметься відповідно до зростання середньої заробітної плати, з якої сплачуються внески (спеціального показника, що використовується при обчисленні пенсій), та рівня інфляції. Нагадаю, що останнє осучаснення пенсій здійснювалось у 2012 році, разом з тим, мінімальну зарплату відтоді підвищували 9 разів.

За новою формулою буде перераховано, тобто підвищено, пенсії близько 5,6 млн із 11,9 млн пенсіонерів. Що стосується пенсіонерів Закарпаття, то перерахунок стосуватиметься понад 120 тисяч із більш як 270 тисяч пенсіонерів.

Надалі базовий показник зарплати для розрахунку виплати буде автоматично збільшуватись за ставкою, що становитиме щонайменше половину від темпів зростання середньої зарплати по Україні.

Заплановано перерахувати (провести осучаснення) раніше призначені пенсії із використанням показника середньої заробітної плати на рівні   3 тисячі 764 гривні і 40 копійок. Зараз ми застосовуємо цей показник при обчисленні пенсій, звернення за якими відбуваються цього року (для розрахунку цього показника береться середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 та 2016 роки), як це і передбачено статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

– Всі ми розуміємо, що для проведення такого масштабного перерахунку необхідно значні кошти – називають суму близько 11-12 мільярдів гривень. Звідки ж їх взяти?

– Резерви однозначно є. Так, вже зараз завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати вдалося суттєво наповнити «пенсійний» бюджет. Основне ж джерело наповнення Пенсійного фонду – створення нових робочих місць і легалізація заробітної плати.

Без цього реформа не буде успішною, адже сьогодні склалося критичне співвідношення пенсіонерів і тих, хто має їх утримувати, тобто працюючих. Із 26,3 мільйона українців працездатного віку зайняті лише трохи більше 16 мільйонів, а страхові внески на постійній основі сплачують лише 10,5 мільйона. За півтора мільйона сплачує держава. Статистика вражає і по нашій області: сьогодні в Закарпатті нараховується близько 800 тисяч осіб праце-здатного віку. З них застрахованих осіб лише 198 тисяч, які і утримують понад 270 тисяч нинішніх пенсіонерів. Таким чином, зараз у нас на одного працюючого припадає 1,4 пенсіонера. Причому це співвідношення в розрізі районів різниться: якщо, скажімо, на Ужгородщині на одного працюючого припадає 0,5 пенсіонера, то на Воловеччині – 2,3, на Тячівщині – 2,1 пенсіонера.

– Чи вдасться нарешті подолати несправедливість, на яку особливо нарікають пенсіо-нери, – однакова пенсія для тих, хто має величезний стаж, і тих, хто пропрацював, скажімо, 15-20 років?

– Так, це не секрет, що сьогодні існує помітний дисбаланс у розмірах пенсій – зокрема, в залежності від року призначення вони відрізняються більше ніж утричі. Пропоновані зміни мають поновити соціальну справедливість і між тими, хто працював, і тими, хто не дуже гнув спину. Повинно бути співвідношення між тим, що людина сплатила за свою трудову діяльність, і тим, що отримує на пенсії.

Сьогодні пенсія українців залежить від трьох показників: зарплати працівника, його стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії. Середня зарплата зростає з кожним роком, тому всі пенсії українців повинні «осучаснюватись». Однак, повертаючись до зазначеного вище, нагадаю, що таке «осучаснення» проводилось в 2012-му році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік, тобто 1197,91 гривні. Отже, ми розуміємо, що за весь цей час середня зарплата по Україні, яка застосовується нині при обчисленні пенсії, зросла до 3 тисяч 764,4 грн, або більше ніж утричі. В результаті чого більшість пенсій навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Тому перерахунок пенсій, запропонований урядом, має на меті ліквідувати цей дисбаланс.

Нове обчислення пенсій передбачає і зміну показника вартості одного року страхового стажу: сьогодні це 1,35, пропонується застосовувати 1,0 відсоток. Важливо, що пропонована зміна (тобто зменшення цього показника) жодним чином не має погіршити умови перегляду пенсій для тих, хто зараз вже на пенсії, адже кінцева сума перерахованої пенсії залежить від двох показників – вартості страхового стажу і показника середньої заробітної плати по Україні. Зменшуючи коефіцієнт, уряд одночасно пропонує підвищити розмір середньої заробітної плати, який використовується при обчисленні пенсій. Отже, він буде однаковим для пенсіонерів, яким нараховується пенсія цього року, і тим, кому вона буде перерахована (тобто для тих, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку).

Також уряд пропонує вже з 1 жовтня, а не з 1 грудня, як передбачає бюджетний закон, переглянути мінімальну пенсію – вона зросте до 1 373 гривень.

Також з жовтня цього року пропонується скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіо-нерам. У Закарпатті зменшену пенсію отримували понад сім тисяч, або 16,7 відсотка, із 42,5 тисячі працюючих пенсіонерів. З 1 жовтня ця дискримінуюча норма буде знята.

– Одне з найболючіших питань, що турбувало українців останнім часом: чи буде підвищено пенсійний вік?

– Законопроектом пропонується зберегти право виходу на пенсію після досягнення пенсійного віку – тобто 60 років. Разом з тим, з 1 січня 2018 року пропонується встановити нові вимоги до тривалості страхового стражу.

Пенсія за віком у 60 років буде призначатися тим особам, які на                  1 січня 2018 року матимуть страхового стажу 25 років. У подальшому, до 2028 року, кожні 12 місяців розмір страхового стажу збільшуватиметься на 1 рік. І, починаючи з 2028 року, аби отримати пенсію за віком у 60-річному віці, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Для стимулювання продовження роботи після досягнення пенсійного віку пропонується залишити чинну систему доплати (бонусу) за більш пізній вихід на пенсію – 0,5% від нарахованої пенсії  за кожен  додатковий місяць страхового стажу (або 6% за рік). У випадку ж виходу на пенсію з відстрочкою понад 5 років такий бонус становитиме 0,75% від нарахованої пенсії за кожен місяць страхового стажу після досягнення 60-річного віку (або 9% за рік).

Якщо в 60-річної особи не буде достатнього стажу, вона матиме право вибору – допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 65 років.

Ці правила діятимуть з врахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

Якщо ж особа не набуде 25 років стажу на 1 січня 2018 року, вона зможе скористатись правом на призначення пенсії у 63 роки (як для чоловіків, так і для жінок), але теж за умови наявності страхового стажу тривалістю вже від 15 до 25 років.

Що стосується осіб, у яких на 1 січня 2019 року страховий стаж становитиме 15 років, пенсія за віком буде призначатись у 65 років.

За відсутності 15 років страхового стажу (загальний) буде призначатись державна соціальна допомога, після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.

До речі, якщо у особи, яка претендує на пенсію за віком, немає достатньої кількості років страхового стражу, вона має право його компенсувати шляхом укладання договору добровільного страхування.

– А як щодо спеціальних, пільгових пенсій?

– Нині у системі пенсійного забезпечення України, крім страхових пенсій, існує ще один вид пенсійних виплат – так звані спеціальні пенсії. Право на них, а також порядок призначення і виплати визначаються окремими законами. Зокрема, право на спеціальні пенсії мають народні депутати, державні службовці, судді, прокурори, службовці органів місцевого самоврядування, науковці. Спеціальні пенсії, як правило, виплачуються у підвищеному розмірі порівняно зі страховими пенсіями.

Свого часу така система запроваджувалася як своєрідна компенсація за низький рівень заробітної плати  у відповідних категорій працівників. Уряд пропонує запровадити єдині підходи до призначення пенсій, коли враховується не професія, а лише рівень заробітної плати і страховий стаж.

Спеціальні пенсії, які вже призначені, будуть виплачуватися і надалі. Зміни стосуватимуться лише тих осіб, які виходитимуть на пенсію після набрання чинності відповідного закону.

Окрім того, якщо при перерахунку з 1 жовтня пенсія на загальних умовах буде більшою, то буде проведено переведення пенсійної виплати на більшу.

Також хочу зазначити, що в законопроекті передбачено, що в період роботи на спецпосадах, виплата пенсій, призначених за  спеціальними законами, буде продовжуватись на умовах загального пенсійного законодавства. Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до спецзакону буде поновлена.

Законопроектом з 1 січня 2018 року також скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та інших, окрім артистів. При цьому особам, які на дату набрання чинності цього закону набудуть право на призначення пенсії за вислугу років, буде збережене право скористатись такою пільгою. А пенсії, які вже призначені, і надалі будуть виплачуватись.

Враховуючи специфіку проходження військової служби, законодавець не знімає пільгові умови пенсійного забезпечення з військовослужбовців.

Також пільгою і надалі зможуть користуватись матері, які виховали 5 і більше дітей або інвалідів з дитинства (50-річний вік виходу на пенсію), учасники бойових дій (55 років), чорнобильці (відповідно до чинного законодавства).

– Актуальним для нашої області є питання виплат «гірської» надбавки до пенсії. Чи є зміни в цьому?

– Так, виплата «гірської» надбавки до пенсії громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, становитиме 20% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, а не 20% від розміру нарахованої пенсії, як зараз.

На завершення розмови хочу підкреслити: те, про що я говорила вище – це пропозиції уряду, викладені у законопроекті. Враховуючи масштабність і соціальну значимість майбутньої реформи, без сумніву, у процесі опрацювання у законопроект буде внесено багато поправок і зауважень, тож кінцевий документ для голосування, очевидно, відрізнятиметься від теперішнього.

Як би там не було, фактом є те, що механізм реформи запущено. І  уряд, і суспільство потребують цієї реформи.

  Наталія МИГАЛИНА, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net