Скільки переплачуємо за газ?

Давайте платити європейські тарифи при середніх європейських зарплатах, – Землянський

Українці платять за газ за дуже завищеними тарифами. Про це в інтерв’ю розповів експерт з енергетичних питань Валентин Землянський, пише Погляд.

За його словами, собівартість українського газу становить $36.

«Це з усіма пирогами: з інвестиційною складовою, операційними витратами та іншим. А нам з вами продають його по $285. Як ви думаєте, що писав класик з приводу 300% рентабельності і куди надходить в цьому випадку капітал?», – зазначив експерт.

Він додав, що українців змушують платити за європейськими тарифами незважаючи на те, що рівень доходів у державі абсолютно не відповідає європейському.

«Взяли і прописали постанову, прив’язалися до Європи. Ми ж у Європу йдемо, а отже, повинні платити європейські тарифи… Прекрасно. Давайте платити європейські тарифи при середніх європейських зарплатах. Візьмемо навіть не Західну Європу, а наприклад, Польщу – 1000 євро. Якщо середня зарплата по Україні буде 30 тис. грн, будь ласка, ставте «Роттердам+» і все що завгодно. А коли ставите європейський тариф при українському доході, вибачте, тут ніякої логіки не бачу», – заявив Землянський.

zakarpatpost.net