Пристойний зв’язок. Коли в нас з’являться мережі 4G і 5G

Україна чекала третього покоління мобільного зв’язку (3G) непристойно довго. Уряд пообіцяв, що 4G доведеться чекати набагато менше.

У 2015 році, після десятилітнього очікування, велика стільникова трійка – Київстар, Vodafone та lifecell – нарешті отримала 3G-ліцензії. Оператори відразу ж гарячково взялися до розбудови своїх мереж.

Станом на вересень 2017-го у всіх великих містах (звісно ж, окрім Криму та частини Донбасу), а подекуди навіть на автошляхах працює високошвидкісний мобільний інтернет від згаданих компаній. Однак навіть у Києві, найпривабливішому з точки зору концентрації абонентів і, відповідно, доходів регіоні, часто можна зустріти “дірки” в покритті. Про те, коли ж 3G-зв’язок в Україні стане якіснішим, а також про те, скільки років українцям ще чекати 4G і 5G, розповів Володимир Корсун, генеральний директор держпідриємства Український державний центр радіочастот (УДЦР).

Чому в Україні такий неякісний мобільний зв’язок та 3G?

Я би не сказав, що він взагалі неякісний. За понад 20 років розвитку голосового зв’язку стандарту 2G оператори майже покрили всю Україну. Покриття залежить від того, де яка компанія встановила своє обладнання. Тобто, це просто конкурентна боротьба.

Отже, за 20 років оператори покрили 2G-зв’язком майже всю Україну, а 3G розвивається в нашій країні лише два роки. І цей стандарт уже працює у всіх обласних центрах. У операторів згідно ліцензій є ще час до 2021 року для того, щоби покрити населені пункти з населенням понад 10 тис, пише НВ.

Якщо говорити про швидкість передачі даних, то в стандарті 3G вона декларується на рівні 2,5 Мегабіт в секунду. І в переважній більшості місць, де вже працює 3G, я думаю, оператори витримують цей показник.

Коли ми маємо чекати на зв’язок стандарту 4G?

Згідно наших планів, 4G-зв’язок має з’явитися в Україні наприкінці цього року. Є відповідний указ президента, Національна комісія регулювання зв’язку та інформатизації готується до проведення тендеру. На мою думку, з наступного року почнеться певне освоєння і покриття мережами 4G з’явиться в Україні.

Наскільки Україна технічно готова до запуску 4G?

Є певні проблеми і нюанси. Коли у нас запроваджувався зв’язок 3G, то в уряду були вільні смуги радіочастот, які можна було проліцензувати та продати для запровадження повноцінного 3G.

У випадку з 4G вільних радіочастот нема. Потрібно звільняти певні смуги радіочастот. Потрібно проводити рефармінг – обмін смугами між операторами. Технічно компанії готові.

Наскільки нам відомо, базові станції, які зараз встановлюють оператори – мультистандартні. Тому для запуску 4G компаніям досить змінити програмне забезпечення. Смартфони, які зараз продаються в Україні, майже всі підтримують 4G.

Тому основна проблематика – дати операторам вільні радіочастоти для запровадження 4G. Смуги радіочастот, які передовсім пропонуються – це 1800 та 2600 Мегагерц.

Варто зазначити, що чим нижче частота, тим ширше покриття. Тому в Україні відразу не буде широкого географічного охоплення новим стандартом. Європа переходила на 4G в діапазоні 800 МГц. Відповідно, там ширше покриття. В Україні цей діапазон зайнятий і швидко звільнити його не вдасться.

Я думаю, що великі міста, обласні центри України з моменту продажу ліцензії найближчим часом будуть охоплені 4G стандартом.

А що дасть цей новий стандарт користувачу мобільного зв’язку?

У першу чергу, новий стандарт – це нові технології і краща швидкість. Як мінімум на порядок вища, ніж у попередньому поколінні. Якщо зараз ми кажемо, що в середньому 2,5 Мегабіта в секунду надає стандарт 3G, то 4G – це близько 25 Мегабіт в секунду.

А яка різниця між 4G та 5G? І коли в Україні зможе з’явитися 5G?

Різниця теж суттєва. І перш за все, у швидкості передачі даних, яка буде на порядок краща, ніж 4G. Але питання запровадження 5G у світі лише обговорюється. Тому що діапазон частот для цього стандарту ще не розподілений. Він буде визначений на Всесвітній конференції радіозв’язку, яка пройде в 2019 році.

Коли вже будуть розподілені певні частоти, гармонізовані для того, щоби застосовувати їх у світі, то це можна буде вважати початком стандарту 5G у світі. Діапазон, який передбачається для запровадження 5G, це 700 Мегагерц. Європа звільняє цей діапазон від телевізійного мовлення. В Україні цей процес теж розпочато. Я думаю, він буде трошки повільніший, ніж у Європі. Тому що в Європі від телевізійного мовлення цей діапазон майже звільнений. Нам потрібно рухатись у цьому напрямку і Український державний центр радіочастот робить для цього все можливе.

zakarpatpost.net