Чому на Закарпатті помирають породіллі та немовлята?

Депутати облради збираються затвердити обласну Програму – задля покращення рівня надання медичної допомоги матерям і дітям.

Про це повідомляє прес-служба обласної ради.

Утім, що цікаво, у проекті рішення  «Про хід виконання Регіональної програми«Репродуктивне здоров’я населення Закарпатської області на період до 2020 року», який вноситься на розгляд депутатів облради, Департамент охорони здоров’я ОДА означив найважливіші завдання програми, серед яких – створення умов безпечного материнства шляхом зниження рівня материнської та малюкової смертності, максимальне забезпечення антенатальним доглядом вагітних, зниження рівня  захворюва-ності вагітних, роділь і породіль; формування  репродуктивного здоров’я в дітей і молоді шляхом зниження  рівня запальних захворювань статевих органів та рівня штучного переривання вагітності  серед  підлітків 15-17 років; удосконалення системи планування сім’ї шляхом підвищення рівня використання сучасних засобів запобігання непланованій вагітності, зниження рівня штучного переривання вагітності; збереження репродуктивного здоров’я населення шляхом зниження рівня захворюваності на рак шийки матки та молочної залози.

         У документі йдеться також і  про заплановані обсяги та джерела фінансування Програми. Так, загальна вартість програми за планом на період дії програми складає 32 275,0 тис. грн., з них в обласному бюджеті на 2016 рік передбачено 1 000,0 тис. грн.

       Фактичні обсяги та джерела фінансування програми такі: за 2016 рік за рахунок видатків програми придбано антибактеріальні препарати для лікування гнійно-септичних ускладнень на загальну суму 247,0 тис. грн., препарати для лікування дихальних розладів новонароджених на загальну суму 324,5 тис. грн.

 Документ супроводжує припис, у якому йдеться, що виконання основних завдань Програми дасть змогу покращити рівень надання медичної допомоги матерям і дітям, знизити рівень захворюваності вагітних та материнської й дитячої смертності.

Цікаво тільки, яким саме чином… адже приймаючи програми, але не роблячи рішучих дій задля того, аби факти смертей жінок та дітей розслідувалися належним чином, фактично говорити про реальні кроки. А нещодавно такі випадки мали місце в Ужгороді та Хусті. Проте винних до відповідальності так і не притягнули.

zakarpatpost.net