Чого Ужгороду варто повчитися у Рима?

Рим – вічне місто, але яке йде в ногу з часом. І Львову є багато чого повчитися в нього. Декілька суб’єктивних штрихів зі столиці Італії.
Транспорт

Для кожного з нас корисно хоча б раз побувати такому місті, як Рим, щоб побачити, як може працювати міський транспорт і чого варто вимагати від своєї влади і перевізників.

Електронний квиток – те, про що у нас ще тільки говорять, а у Римі це вже прекрасно працює. Разовий квиток коштує 1,5 євро і діє сто хвилин. Ним можна користуватися у різних видах транспорту, скажімо, пересісти з метро на автобус. Квиток на добу і на необмежену кількість поїздок коштує 7 євро. Також можна придбати місячний проїзний, що, відповідно, буде ще вигідніше для тих, хто часто користується громадським транспортом.

Різні види транспорту доповнюють одне одного. Наприклад, кінцева станція Lodi нової гілки метро є початком маршруту автобусу №51, який їде до центру міста. Варто зазначити, що ця гілка метро працює лише до 20.30, що не дуже зручно, але разом з тим є автобуси, які дублюють маршрути метро у нічний час.

Кондиціонери у громадському транспорті. Так, вони працюють і, о диво, температура в салоні нижча, ніж надворі. А це справжній порятунок у Римі, де влітку особливо гаряче. У результаті людині просто приємно зайти до салону автобуса чи вагону метро, адже там можна хоч трохи охолодитися, пише ZIK.

Ще одна дуже зручна річ – електронні табло в міських автобусах. Завдяки їм можна не боятися пропустити свою зупинку.

Поєднання минулого і сучасного

Довелося в Римі почути анекдот про американського туриста, який приїхавши до італійської столиці із захватом вигукнув: «Які древні римляни були молодці, що збудували Колізей одразу біля виходу з метро!». І справді до однієї з найбільших історичних пам’яток Рима можна дістатися на метро і не тільки до неї. Більше того, роботи з будівництва метрополітену і далі тривають під центральною частиною міста, хоча, як кажуть місцеві, насправді невідомо ще, чи вони будуть завершені, адже головне, щоб від цього не постраждали античні споруди, якими знамените це місто.

У Римі можна побачити, як органічно переплітаються нашарування різних історичних епох. Залишки античних колон, біля них будинок з середньовіччя, а з боку вже сучасна будівля. Але все це в міру, природно і ненав’язливо.

Туризм

Біля найпопулярніших туристичних місць в Римі яблуку ніде впасти. Щоб потрапити до Колізею чи собору Святого Петра, потрібно простояти в черзі щонайменше півгодини. При цьому потоки людей розділені й охорона на цих об’єктах працює чітко, щоб не допустити давки. Водночас ці місця обладнані всіма зручностями, скрізь є сучасні вбиральні і, що дуже важливо, створені необхідні умови для неповносправних. Доволі несподівано було побачити крамницю сувенірів на другому ярусі Колізею чи кафетерій на території Римського форуму. Але знову ж таки, загалом це виглядає дуже акуратно, не руйнує і не псує загального вигляду історичної пам’ятки.

Туристи мають можливість придбати єдиний квиток Roma Pass, з яким можна їздити у громадському транспорті, а також відвідувати ряд музеїв. Квиток на три дні коштує 36 євро. Щоправда, скористатися такою опцією буде вигідно лише тим, хто хоче сконцентрувати свою увагу саме на музеях і відвідати їх якомога більше.

Разом із тим, у туристів у Римі немає вседозволеності. Скажімо, категорично забороняється сидіти і їсти на сходах біля фонтану «Треві» і на сходах Вітторіано – монументу на честь першого короля об’єднаної Італії Віктора Еммануїла II. За це навіть передбачені штрафи. «Проявіть повагу до пам’ятки», – кажуть місцеві правоохоронці.

Краса у деталях

Вузенькі вулички старої частини Рима вимощені бруківкою і вільної землі там майже немає. Але римляни озеленюють своє місто, як можуть – скрізь можна побачити пальми та інші рослини у горщиках. Їх доводиться часто поливати, але вони неабияк прикрашають місто.

Складається враження, що назви вулиць і площ написані не на прикріплених табличках, а просто викарбувані на стінах. Можливо, у вічного міста – вічні вулиці, і їх назви не міняють при кожній зміні влади чи, принаймні, так часто, як у нас. Це закарбована у камені історія, до якої можна доторкнутися.

Фонтани – це в Римі просто витвір мистецтва. Білий камінь і з блакитним відтінком вода. І це не просто красиво, а й приємно, адже у спеку вони дарують місту свіжість.

До речі, у центрі Рима багато фонтанчиків з питною водою. Влітку для туристів це справжній порятунок, адже на воді тут відверто спекулюють – вуличні торговці продають пляшечку 0,5 л за 1 євро. Мабуть, фонтани з питною водою не в кожному місті реально зробити, але принаймні у туристичних місцях – це дуже гарна ідея.

***

Зрозуміло, що Рим – не ідеальний і, як і кожне подібного масштабу місто, має свої проблеми. Очевидно, що за кілька днів осягнути все неможливо. Одне з перших негативних вражень – це доволі багато сміття у місцях великого скупчення людей. Але Рим простояв уже не одне тисячоліття, витримає й сьогочасну навалу туристів.

Тетяна Штифурко

zakarpatpost.net