Полонини Закарпатської області обіцяють повернути місцевим жителям для пасовищ

Уряд схвалив законопроект про надання об’єднаним громадам повноважень з управління землями за межами населених пунктів.
Одним з найболючіших питань, які підривають базові основи місцевого самоврядування, є вилучення від місцевих рад і передача в розпорядження Держгеокадастру земель поза межами населених пунктів.

У результаті такої «реформи» власниками земель, які ще донедавна сільські громади використовували для своїх потреб, стали особи з столичною пропискою.

На Закарпатті навіть дійшло до того, що держава, в особі обласного управління Держгеокадастру, привласнила всі полонини Закарпатської області, які споконвіків – за столітні панування угорської, чехословацької, радянської влади – слугували місцевим жителям громадськими пасовищами. Такий відвертий пограбунок породжує не тільки невдоволення місцевих жителів, але й провокує конфліктні ситуації на багато років.

Керівники органів місцевого самоврядування неодноразово зверталися до центральних органів влади та громадських організацій, у тім числі й до Асоціації міст, з вимогою законодавчого врегулювання цієї проблеми з врахуванням інтересів місцевих громад. І от на засіданні Кабінету Міністрів 6 вересня схвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин». Позицію АМУ на засіданні Кабміну представляв виконавчий директор Асоціації Олександр Слобожан.

Проект закону підготовлено Мінрегіоном на основі розробленого Асоціацією міст законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо надання повноважень об’єднаним територіальним громадам розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів та передачу даних земель до комунальної власності». АМУ передала Кабінету Міністрів цей законопроект ще 10 серпня з відповідними супровідними документами.

Законопроект передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин, наділення сільських, селищних, міських рад ОТГ повноваженнями розпоряджатися землями державної власності в межах території відповідних територіальних громад, повідомляє Закарпатське РВ АМУ.

На засіданні уряду Володимир Гройсман зазначив: «Ми внесемо законопроект у парламент і будемо просити розглянути його наступного пленарного тижня. Це потрібно, аби громади мали повне право розпоряджатися землями поза межами своїх населених пунктів. Законопроект очікують давно». Також глава уряду попросив публічно підтримати схвалення цього законопроекту, який надасть можливість збільшити фінансову спроможність територіальних громад, чітко і прозоро управляти земельним фондом ОТГ та сприятиме розвитку місцевого самоврядування.

zakarpatpost.net