Як батько-нардеп витягнув сина з тюрми. Нові подробиці справи Шуфрича

Шуфрич взяв на поруки свого сина, який збив людину на пішохідному переході

Виявляється, в Україні така гуманна судова система, що батько може спокійно взяти на поруки сина, який на авто збив людину. Але для цього потрібно бути народним депутатом Шуфричем – мати зв’язки, гроші та вплив.

Уже ні для кого не таємниця, що в Україні ніколи, ні за яких обставин не карають винних у ДТП (навіть зі смертельним фіналом). Якщо ті мають гроші та відповідні зв’язки.

Максимум, що загрожує таким «обраним» – це позбавлення водійських прав. А від суддів чи родини завжди можна відкупитися грошима, пише Погляд.

Нещодавно у ДТП потрапив син відомого скандального депутата від «Опоблоку» Нестора Шуфрича. На орендованому «Бентлі» він на пішохідному переході збив чоловіка. 31-річного потерпілого одразу доправили до лікарні з численними травмами. Він і досі перебуває у реанімації і за його життя борються лікарі.

Якби за кермом автомобіля був звичайний українець, то його доля була б вирішена дуже просто – тримання під вартою. Бо на багатотисячну заставу у його родини не вистачило б коштів.

Інша справа, коли людину збив син нардепа. В цьому разі ніхто б і не подумав запроторити мажора до буцегарні. У кращому випадку навіть попросили вибачення перед такою «шанованою» людиною за спричинені незручності.

Якщо у прокуратурі вимагали для винуватця ДТП цілодобового домашнього арешту (!?), то суд вирішив, що обмежувати пересування синові нардепа не гоже.

Шевченківський суд Києва став на бік захисту підозрюваного та задовольнив його клопотання про особисті поруки.

А поручителем виступив… його батько – нардеп Шуфрич-старший. Мотиви такого рішення судді взагалі здивували притомних людей – мовляв, він має «авторитет та повагу у суспільстві, і тому його син може бути переданий йому на особисті поруки».

На жаль, суддя не уточнила, яка саме частина суспільства Шуфрича-старшого «авторитетно поважає». Напевно, йдеться про якусь альтернативну Україну, де колишні перефарбовані «регіонали» не обкрадали цю державу, а їхній ватажок ніколи не розстрілював на майдані людей та не просив сусідів ввести війська.

Експерти кажуть, що брати на поруки і справді можуть народні депутати, але ніколи цього не зможе зробити звичайний батько, чийого сина взяла в оборот вітчизняна Феміда

Інакше малоймовірно, що українське суспільство, яке три роки протистоїть агресії Москви, долає наслідки керування «регіоналів», може «поважати» вихідців з цієї політсили.

Експерти кажуть, що брати на поруки і справді можуть народні депутати, але ніколи цього не зможе зробити звичайний батько, чийого сина взяла в оборот вітчизняна Феміда.

Таке рішення – це фактично узаконена кастова градація українців. Бо то лише на папері ми усі нібито рівні у своїх правах та обов’язках. Але «обрані» – стоять поза законом, правом, мораллю чи навіть здоровим глуздом.

Водночас таке рішення – це взагалі вирок нашій судовій та правоохоронній системі загалом. І якщо з цього не будо зроблено правильного висновку (покарання винних), то може трапитися надзвичайно серйозний та жорстокий вибух.

«Сьогодні судді перетворилися на особливу касту, яка сама живе поза законом»

Ігор Буркут політолог, кандидат історичних наук
Одна з основних причин, чому Україна так стрімко деградує – це відсутність нормальної судової системи. Сьогодні судді перетворилися на особливу касту, яка сама живе поза законом і за гроші чи послуги може допомогти уникнути будь-якої відповідальності за злочини. Справді, на поруки можуть взяти нардепи, але ніколи цього не зможе зробити звичайна людина. Син Шуфрича на пішохідному переході на шаленій швидкості збиває та калічить людину. Це одне з найгрубіших порушень правил дорожнього руху. Якби не син головного рабина України, який оперативно надав збитому допомогу, той би стік кров’ю. Якщо цього разу не буде адекватного рішення по цій справі, а зроблять, як це чинять повсякчас, то може трапитися надзвичайно серйозний вибух. В Україні досить цікаво почалася судова реформа – з Верховного Суду. Але потім усе загальмувалося. Буз судової реформи нічого не буде. Жодного руху вперед. Поки суди не матимуть довіри у значної частини суспільства, нічого доброго не буде. Колись під час приїзду до Чернівців колишнього прем’єра Яценюка він виступав перед студентами. Тоді він заявив, що в Україні є трохи більше 9 тисяч суддів і усіх їх потрібно звільнити. Мовляв, у нас достатньо кваліфікованих юристів, аби зробити це. Студенти поаплодували, але потім усі забули про це. Тобто нічого не доводять до кінця.
Ігор Буркут, політолог, кандидат історичних наук

Олесь Задністровський

zakarpatpost.net