6 вересня під стінами Верховної Ради України пройшла акція власників автомобілів з іноземною реєстрацією. Вимога – зменшити вартість розмитнення та розробити нові законопроекти щодо врегулювання ситуації з машинами на єврономерах, повідомляє “112 Україна”.

“Люди втомилися вірити можновладцям, які прийшли на свої робочі місця і нічого не роблять для того, щоб зробити для народу нормальний закон або нормальні умови перебування”, – наголошує Олег Ярошевич, один із організаторів акції.

У відповідь на акцію протесту в комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики заявили, що розроблять законопроект, який передбачатиме закриття кордону для нових автомобілів, які незаконно використовують режим тимчасового ввезення або режим транзиту, а також надасть можливість розмитнити авто на єврономерах, але не пізніше 2000 року випуску.

“Коли ми порахували, це абсолютно невеликі суми сплати митних платежів. Категорія до 2200 см кубічних, 2-га категорія автомобілів, це в районі 1 тис. євро. Наступна категорія – 1,2-1,4 тис. євро”, – заявила Ніна Южаніна.

Проте, чи вирішить такий крок проблему по суті і чи знизить градус конфлікту між державою і власниками авто з єврономерами – залишається риторичним питанням, оскільки в майбутньому в’їзд таких автомобілів буде неможливий.

Цьогоріч у травні під час візиту до Луцька президент України Петро Порошенко заявив, що 70% черг на західному кордоні сьогодні – це транзитні автомобілі, і закликав розібратися із порушниками та “човниками”.

“Зараз коли ми були в Ягодині, машина з литовськими номерами, за кермом сидить українець. Я кажу: “Це ви на 5 днів в’їжджаєте?” Він каже: “Пане президенте, ну які 5 днів, всі ж все знають”. Це він мені каже. “А як будеш робити?” – “Та там цього підмажу, цього підмажу, ну щось будемо робити”. Ні, друзі мої, не будемо робити. Чого одні мають платити податки, акцизи, мита, а інші будуть підмазувати?” – підсумував Петро Порошенко.

Після цієї зустрічі оприлюднили указ президента №146/2017 щодо “вдосконалення законодавства України, яке регулює питання тимчасового ввезення транспортних засобів на митну територію України”. Розпочалися масові гоніння з боку патрульної служби щодо водіїв на іноземній реєстрації.

Раніше транспорт на єврономерах ввозили в Україну в декількох митних режимах на законних підставах, проте перебування його на території країни, за словами юристів, було нелегальним.

“Фактично вони ввозяться в двох митних режимах. Це або режим транзиту, який дозволяє перебувати від 5 до 10 днів на території України, або в режимі тимчасового ввезення, коли автомобіль може перебувати на території України до одного року, коли ввозиться автомобіль, то декларується він правильно. Якщо іноземець ввіз автомобіль в Україну і передав комусь третьому його в користування – це фактично вже є порушення митних правил, і за це вже настає відповідальність”, – стверджує юрист Богдан Глядик.

Голова організації “Авто-Євро-Сила” Олег Ярошевич переконаний, що такі норми законодавства є дискримінаційними щодо водіїв з європейськими номерами.

“Українець має право заїхати, безглуздя абсолютне, на територію України в формі тільки транзиту. Тобто я українець, я до себе додому їду транзитом? Ну що за “брєд”. Ну як так може бути? А іноземець, який нічим не ризикує, не має ніякої відповідальності, в Україну може заїхати на один рік”, – підкреслює він.

Моторно-транспортне страхове бюро України (далі МТСБУ) у відповіді на наш запит повідомило, що станом на 31 серпня протягом 2017 року водії, що керували автомобілями з іноземною реєстрацією та мали поліси внутрішнього страхування, стали винуватцями ДТП 1081 раз. Також до страхового бюро надійшло 1072 звернення, пов’язані з ДТП, які сталися за участю транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які мали поліси іноземних страховиків або не мали страхового забезпечення зовсім. Тобто 2153 – це загальна кількість ДТП по всій Україні за участю автомобілів на єврономерах. Тоді як в Національній поліції кажуть, що лише у Києві кількість усіх дорожньо-транспортних пригод за сім місяців 2017 року становить 36037. Однак окрему статистику щодо участі в ДТП автомобілів на єврономерах Нацполіція не веде.

Отримати компенсацію в разі ДТП доволі важко, навіть якщо винуватець аварії не зникне з місця події. У відповіді від МТСБУ вказано: якщо транспортний засіб зник з міста пригоди та не був встановлений, то за відшкодуванням шкоди життю та здоров’ю, нанесеної таким авто, можна звернутись до МТСБУ. За пошкоджений автомобіль компенсації з фондів МТСБУ в таких випадках не передбачено.          

Із відповіді Київської митниці Державної фіскальної служби України ми дізналися, що за порушення транзитних термінів та митних правил передбачено накладання штрафів у розмірах від 10 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а також 300 відсотків несплаченої суми митних платежів, або від 100 до 200 відсотків вартості товарів-безпосередніх предметів порушення митних правил або їх конфіскацію. Проте не всі водії на іноземній реєстрації готові сплачувати такі помірні штрафи, навіть навпаки, вони переконані, що сплативши 8500 гривень за порушення терміну транзиту, їх не будуть більше притягати до відповідальності.

“Я не бачу зараз сенсу купувати український автомобіль. Коли я буду мати 5 тисяч доларів, я піду на наш ринок, я куплю що? Ну я куплю якусь бляшанку, скажімо так. Я виїду на ринок у Європі, ну грубо кажучи, просто порівняння, за 6 тисяч доларів там можна купити “Фольксваген Туарег” 2005 року, це позашляховик. Ну, тобто є різниця”, – ділиться Андрій.

Сьогодні Андрій їздить на BMW 525d 2002 року випуску. Свій автомобіль він придбав за 3 тисячі доларів у Польщі, в той час як в Україні його середня вартість досягає 8000-9000 доларів. Розмитнення такого авто обійшлося б йому у 9121 долар. Тобто, щоб розмитнити авто вартістю 3 тисячі доларів, потрібно подарувати державі ще три таких автомобілі. При тому, що за 3 тисячі в Україні він зміг би собі дозволити лише стару іномарку чи більш-менш свіжий DAEWOO Lanos.

“Митна вартість, акцизний збір і ввізне мито, і на це ще додатково нараховується 20% податку на додану вартість. Вже після того, як все це сплачено, розмитнено, коли вже водій їде реєструвати в сервісний центр транспортний засіб, він ще додатково повинен сплатити 5% у Пенсійний фонд”, – пояснює юрист Богдан Глядик.

До проведення акції під Верховною Радою автовласники вимагали розгляду та затвердження законопроекту №5567, який передбачав сплачення щорічного мита за використання транспорту на іноземній реєстрації плюс здешевлення розмитнення.

“Законопроект 5567 не вирішував загалом цю проблему. Це була перехідна модель, яку і так не випустили з комітету, але ми маємо можливість відкликати його, щоб це не було знову, як і з фінмайданом, що це недозакон, недовирішення питання, і знову щоб люди не були обдурені, щоб не тикали пальцем, що когось купили”, – запевняє організатор акції Олег Ярошевич.

Дивно, що такі зміни в орієнтирах відбулися в день проведення акції. Відкликаючи цей законопроект, це фактично заганяє водіїв на єврономерах знову в “нелегали”. Адже навіть при впровадженні здешевлення мита, розмитнити можна буде тільки автомобілі не нижче стандарту “Євро 5” та не старше 2010 року випуску, але більшість автівок учасників акції не відповідають цим нормам. Причому законодавчої ініціативи з цією вимогою теж немає.

У свою чергу законопроект 5567 зміг би дозволити транспорту з іноземною реєстрацією легально перебувати на території України, заплативши раз на рік певний податок. Таким чином, транспорт на єврономерах було би легалізовано. Також альтернативою могли бути вже зареєстровані у Верховній Раді минулого року законопроекти №5561 та №5562, які могли би допомогти вирішити проблему шляхом зменшення вартості розмитнення. Ініціювала їх громадська організація “ЗАВТРА”.

“Вони зареєстровані були ще в грудні 16 року, але як це часто буває із законами, які вигідні громадянам, але не вигідні можновладцям, вони припадають пилом у комітеті, наразі, можна сказати, це комітет податкової та митної політики Ніни Южаніної”, – розповідає Михайло Катрук, активіст ГО “ЗАВТРА”.

Залишається відкритим питання – що робити з тими автомобілями, які вже знаходяться на території України? За словами юриста Богдана Глядика, врегулювати цю ситуацію сьогодні можна лише шляхом жорстких заходів:

“Як я розумію, його потрібно або вирішувати зразу, і, можливо, буде боляче для когось, тобто там притягнути до відповідальності, надати повноваження патрульним поліцейським і працівникам митних органів спільно працювати, виявляти цих правопорушників, притягати до відповідальності. Питання буде загострюватися, і цим будуть користуватися, використовувати в меркантильних інтересах інші особи, в тому числі й злочинці”, – переконаний Богдан Глядик.

Після заяви Ніни Южаніної – голови комітету ВРУ з питань податкової та митної політики – стосовно  “компромісу”, який полягав у наданні можливості розмитнити свої авто власникам автомобілів з іноземною реєстрацією, Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів, зробив наступний допис на своїй сторінці у “Фейсбуці”:

У студії телеканалу “112 Україна” експерт у галузі транспорту Олександр Кава заявив, що усі громадяни України мають мати справедливу систему розмитнення, однак експлуатувати в країні авто з номерами європейських країн вважає неприпустимим. Він переконаний, що таким чином більша кількість громадян України зможе дозволити собі купівлю автомобіля:

“Я думаю, що все-таки необхідно опуститися до європейського рівня розмитнення, тобто ця сума повинна бути від двохсот до чотирьохсот євро, не більше. Тому що автомобіль в європейських умовах – це не розкіш, це засіб пересування”, – резюмував Олександр Кава.

Те, що роблять зараз представники влади, – лише виглядає як компроміс, насправді вони заганяють активістів у глухий кут, примушуючи сплачувати по півтори тисячі євро, тоді як у цілому зменшувати вартість розмитнення авто не збираються. Держава має визнати цю проблему та зробити все для того, аби врегулювати конфлікт. Бо в разі здешевлення розмитнення виграють всі – і водії, що вже придбали автомобілі з єврономерами, і звичайні громадяни, які тільки збираються придбати транспорт.

zakarpatpost.net