Чому дорожчає закарпатська картопля?

Детальний аналіз ситуації провів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«В ефірі «Громадського» мене запитали, чому зростають в ціні навіть продукти, в яких імпортна складова невелика, або прагне до нуля, наприклад, картопля. Причини дві: по-перше, коли зростає вартість 80% продуктів харчування, виробників 20% тих, що залишилися зі старою, також задаються питанням, чи можуть вони підняти ціну, оскільки вже створена цінова лихоманка.

По-друге, є паритет купівельної спроможності. Якщо той, хто вирощував картоплю для себе, і продає залишки, бачить, що раніше він міг купити за 3 кілограми картоплі 1 літр молока, а зараз необхідно вже продати 4 за той же літр, коли раніше міг продати 15 кілограмів і купити 1 кілограм свинини, а зараз необхідно продати вже 20 кілограмів картоплі, то він починає піднімати ціну. Це і є ринок, на відміну від українського ринка курячого м’яса.

В СРСР був серйозно порушений баланс вартості продуктів і промислових товарів, і ми звикли до низьких цін на харчі, і високих на все інше, то зараз Україна практично дійшла до такого балансу», – пояснив пан Олексій.

zakarpatpost.net