Велетенська сарана розгулює Закарпаттям

Наша читачка прислала до редакції газети «Поради» фото сарани, яку сфотографувала у себе на подвір’ї. Вона настільки велика, що займає майже всю долоню жінки.

За її словами, таких комах у неї на городі сотні. Рослинам при цьому вони не шкодять.

Дивно те, що за своєю природою сарана… нешкідлива. У звичайних умовах ці комахи ведуть одиночний спосіб життя і завдають рослинності збитку не більше, ніж милі коники. Але на відміну від них у сарани може відбуватися корінна перебудова інстинктів, біохімічних процесів і фізіології. Пусковим механізмом для змін служить голод. Коли виникає гостра нестача їжі, комахи волею-неволею змушені концентруватися на ділянках, де збереглася хоч якась трава.

Відомо, що один з найстаріших описів сарани наводиться в Біблії, де вона лаконічно згадується як одна з «десяти кар єгипетських». Її вторгнення нерідко приводили до гострого дефіциту продовольства, кормів і, як наслідок, до голоду, падежу худоби, ослаблення військової та економічної потужності цілих держав.

До речі, Біблія розкриває перед нами ще один цікавий факт: в Євангелії від Матвія згадано, що Іоанн Хреститель, живучи в пустелі відлюдником, харчувався акридами і диким медом. Мало хто здогадується, що ж було це не що інше, як сарана.

Тим часом закарпатські комахи хоч і збираються зграями, та поки що  незібраний урожай не знищують.

zakarpatpost.net