У найбільшому книжковому Форумі, що проходить у Львові, бере участь і закарпатська газета «НЕДІЛЯ»

Форум видавців триватиме у Львові до 17 вересня, фокусною темою якого є «Точка творення».

Як повідомила виданню zakarpatpost.net президент Форуму видавців Олександра Коваль, учасники форуму спробують зрозуміти свій час, щоб стати точкою творення для світу майбутнього.

На форумі представлені 168 видавництв, понад тисячу авторів, митців та культурних діячів з України та з близько 24 країн світу.

Форум видавців уже багато років поспіль проходить у Палаці мистецтв, де, окрім стендів з книжками від видавництв з усієї України, відбуваються презентації, автограф-сесії, майстер-класи, дискусії тощо.

За 5 днів пройде понад 1 000 культурних подій.

Серед запрошених гостей і журналіст газети «НЕДІЛЯ» Михайло Носа. За його словами, серед цікавих гостей можна виділити Філіпа Сендса, лауреата головної британської премії в області науково-популярної літератури Бейлі Гіффорда. Саме його книгу «Східно-Західна вулиця: про витоки геноциду та злочинів проти людяності» було представлено на форумі. Також серед гостей – всесвітньовідома поетеса-перформер із Америки Алісія Гарріс, і звичайно, українські письменники – Оксана Забужко, Сергій Жадан, Андрій Кокотюха, брати Капранови, тележурналіст Руслан Сенічкін та багато інших.

Представлені на Форумі і закарпатці. Зокрема, видавництво «Карпати» традиційно представляють директор Віктор Браславець та головний редактор Борис Кушнір. На їх локації презентують видання, які вийшли щойно з друку, так і ті, які є популярними і видані протягом останніх років. Так, відомий закарпатський поет, письменник Василь Густі представив свою нову книжку «Молитва грішника». Художник Борис Кузьма представить альбом «Магія відданості рідній землі і світу», у якому зібрані репродукції лауреатів премії імені Й. Бокшая та А. Ерделі.

Традиційно зі своїми маленькими шанувальниками зустрінуться і дитячі письменниці Юлія Драгун із Тячівщини та Галина Малик із Ужгорода.

Знаний письменник, лауреат Шевченківської премії Петро Мідянка візьме участь у презентації книжки «Звичайні незвичайні священики» видавництва «Дискурсус» та її нової видавничої гілки «Брустури». Петро Мідянка представив у виданні історію про отця Івана Рибарука «Служіння».

Тележурналіст, сценарист Вікторія Андрусів представить на Форумі видавців свою нову книгу сучасної української прози «Тринадцять жінок Івони», яка вийшла у видавництві «Український приорітет».

Серед учасників Форуму також закарпатці Мирослав ДочинецьВасиль Кузан, Тарас Ващук, Леся Белей, Сергій Федака

Журналіст «НЕДІЛІ» Михайло Носа на запрошення громадської ініціативи «ЮЕЙ мова» візьме участь у роботі науково-практичної конференції «Українська мовна стійкість/гнучкість? Роль Західної України».

Організатором конференції виступив виконавчий координатор Всеукраїнського комітету захисту української мови Іван Лозовий.

Серед запрошених гостей – письменники, юристи, бізнесмени, громадські й культурні діячі, лінгвісти, професори: Роман Матис, Юрій Винничук, Тарас Марусик, Остап Дроздов, Антін Мухарський, Лариса Масенко, Пилип Селігей, Оксана Данилевська, Святослав Літинський.

zakarpatpost.net