Як родина закарпатських п’яниць після розлучення стала щасливою

Найчастіше зустрічаються історії, коли один із подружжя тягне іншого вниз. От буває, що дівчина вийшла заміж за такого-то і все колишнє щасливе життя раптом пішло шкереберть. Або є хлопець одружився на такій, що стала пити, і так триває аж до кінця. І неможливо з того виплутатися.

Та навіть у нашому селі, хоч і не дуже часто, але зустрічається таке. Я вам можу їх розповісти. Але вони типові.

Моя ж історія зовсім інакша. Мої сусіди Микола і Олена одружилися нібито з великої любові, пише «Екстра Закарпаття».

Досить сказати, що із загсу Микола ніс дружину на руках аж додому. Всі були у великому захваті – і гості на весіллі, і випадкові перехожі. Всі посміхалися їм услід – це ж треба, таке кохання!

Проте одна бабця Василина, яка якраз бачила це дійство, тільки похитала головою на такий вчинок:

  • От якби він через десять-двадцять років так ніс свою жону на руках, тоді би я повірила. А так, воно ще молоде-зелене. Не завжди те, що красно виглядає, таким і є насправді.

Її навіть почали активно зацитькувати інші жінки – мовляв, Василино, не наклич біду! Бо щастя подружнє – то дуже крихка річ. Най ся молоді люблять, най собі самі будують життя, як уміють. Що тобі до того? Ти ж ніби й добра набожна жінка, а каркаєш тут над ними, як ота ворона.

Але виходить, що тоді баба Василина ніби у воду дивилася. Тільки не зовсім ті її слова справдилися.

Бо от минув якийсь, може, місяць із того фантастичного весілля. А Микола вже йде додому п’яний, як чіп.

Та це ще нічого, бо десь годину після цього Олена ледве волочить ноги селом. І все це на очах усього села. У білий-білісінький день.

Та в нас то велике чудо – побачити чоловіка таким п’яним. А про жінку взагалі мовчу. Вважається, що то гріх не спасенний. Навіть не пам’ятаю, що б котрась жінок отакою п’яною волочилася удень нашим селом!

Зміни були такими разючими, що село не знало, що й думати. Плітки перепливали з хати до хати.

Ще через кілька місяців ситуація геть вийшла з-під контролю. Олена та Микола могли і десь під воротами звалитися.

Із красивих молодих людей, яким усі заздрили, вони за такий короткий час обернулися у зовсім деградованих алкоголіків. Обличчя синювате, під очима синці, подряпані, обшарпані і, звичайно, часто голодні, вони ледь язиком плели. Та і в розмови нечасто через це встрявали.

Небагато було охочих і з ними поговорити. Якщо їх хтось намагався застерегти, то тут вони вже на слова не скупилися. Вони так облаяли свого несподіваного благодійника, що вже скоро їх радше обходили десятою дорогою.

І, зо приголомшувало, якраз у ці виховні моменти вони навіть заступалися один за одного, ставали такими друзями, що не можна було повірити, що ще хвилину тому вони так щиро ненавиділи.

Додому до них односельці вже намагалися не заходити. Та й, як не дивно, добротна хата, збудована батьками, теж почала стрімко занепадати. Рахунок ішов не на роки, а навіть на години. Це було щось навіть містичне.

Щодня, проходячи повз їхнє обійстя, можна було побачити якісь нові та дуже виразні ознаки занепаду.

На новій міцній хаті раптом почала обвалюватися штукатурка. І це не після якихось затяжних дощів чи міцних морозів. Надворі сяяло сонечко, погода була чудовою. Прекрасний час і для відпочинку, і для праці.

Недавно перекрита бляхою, хата почала затікати. Розводи появилися і на фасаді, і по боках. Стіни потріскалися. Та що там казати! Ворота – сталеві, міцні ворота – так скривилися, ніби в них фура заїхала. Сходинки до хати теж потріскалися, як вівсяне печиво.

Сільські жони ледь не хрестилися, коли проходили повз це занедбане обійстя. Але найстрашнішим був тут величезний бур’ян. Він улітку міг вимахати аж по самі плечі, бо жили вони на справді родючому ґрунті, де палицю увіткни в ґрунт, а вона все одно навесні зацвіте. Та ще брудна, ледь не чорна занавіска на вікнах довершувала всю цю гнітючу картину занепаду.

  • Я більше так не можу жити! – одного раз грюкнув кулаком по столу п’яний, як і завжди Микола.

Олена  дивилася геть побляклима очима на свого чоловіка. Їй було байдуже. Бо він щоранку таке казав.

Тому вона звикла. Більше того, майже кожен Божий ранок починався саме із таких гучних заяв.

  • Я поїду на заробітки! – ще дужче розлютився Микола, бо бачив, що жінка в це зовсім не вірить і грюкнув по голому столу.
  • – Вже в горлі мені стоїть таке життя! – став він кричати ще дужче. – Я хочу бути газдом. Таким, як Штефан та Ілько, – тицяв він у такі хвилини вправо і вліво – на двори своїх найближчих сусідів.
  • Ги, ги, – белькотіла п’яна Олена. – Ти? На заробітки? Та кому тебе такого треба? Та й ледар ти великий. Ти попозерай на свою хижу. Люди обходять наш двір, такий він страшний.

Цього дня у їхньому домі стояла велика сварка. Все село чуло уривки якихось сердитих фраз.

Вони звинувачували одне одного, клялися собі почати нове життя. Аж поки не змучилися. І нарешті полягали спати. І це вранці, коли сонце кличе всіх сільських людей до роботи.

Зазвичай сварка в їхній хаті не була аж такою затяжною.

Та й п’яницями вони були тихими. Не лізли вони в бійку. Хіба могли одне на одного трохи погиркати. Але то більше скидалося на якесь старече буркотіння, ніж на сварку. Коли б ти не знав, хто насправді там жив, то здавалося, наче там жили старі-престарі та немічні люди.

Але через годину Микола прокинувся і всерйоз почав збиратися. Він знайшов десь свій іще легінський чемодан, увіпхав туди кілька штанів та брудних сорочок, якийсь малий шматок мила.

А тоді розвернувся і по-справжньому пішов із хати. Люди бачили, як він сів на рейсовий автобус.

Але жінка того всього навіть не бачила, бо й зовсім не дивилася на нього. Вона це сприймала як належне. Це ж був їхній чи не єдиний сімейний ритуал – спочатку йшли погрози піти геть, змінити кардинально усе своє життя, працювати та стати газдою, а потім махнути на все рукою.

  • Йди, йди, лем не забудь ся вичур вернути! – казала вслід йому Олена і навіть не підвелася з ліжка.

Цього дня вона собі спокійнісінько проспала аж до самого обіду. Бо їла вона рідко. Тому ходила весь день геть охляла. Та й, напевно, виспалася тому, що чоловік не надокучав своєю філософією.

Дивно, але цього дня Микола не повернувся.

Ні цього, ні наступного, ні через тиждень, ні через два, ані через рік його в селі так і не побачили.

А Олена якось саме з того дня різко перестала пити. Чи злякалася, чи відчула відповідальність, чи щось інше – то дише вона сама знає. Бо бути самою – то теж, знаєте, непросто.

Особливо, коли тебе може прогодувати тільки земля. Чи, може, сталося щось інше, про що село не знало.

Поволі Олена ніби до життя почала повертатися. Один день бачать односельці – вона з бур’яном бореться. На другий день – в городі копається. На третій змиває сходинки. Ще через тиждень взагалі сталося велике диво – на мотузках білизна випрана висить. А ще через тиждень вона в оранжерею на роботу попросилася. Цю новину в селі переказували з уст в уста.

Ну, це вже було теж велике чудо для села. Не менше, аніж те, коли вона так несподівано гірко пити почала.

Не дуже її хотіли туди одразу брати, бо боялися, що вона пиячити почне, а там і до крадіжок недалеко, бо треба ж за щось нещасну горілку купляти. Але дружина господаря була далекою родичкою Олени, то вмовила чоловіка.

Але ні, не думайте, що Олена одразу побігла пробивати свої тяжко зароблені гроші. Вона навпаки – почала працювати за десятьох. Їй навіть довелося ледь не подвоїти зарплату. Так виглядало, ніби вона щойно на світ народилася і зараз дивується життю, яке воно прекрасне.

І колишня краса, за яку її полюбив Микола, поволі до неї знову теж повернулася. Всі стали помічати, що селом іде гарна, струнка молодичка, а не якась там сільська п’яничка, об яку боїшся десь у сутінках на дорозі спіткнутися.

І тут почали свататися до Олени чоловіки. Як це, така файна жіночка, та й без господаря!

Вона довго не хотіла погоджуватися ні на чиї пропозиції. Мабуть, ще не стерся з пам’яті гіркий досвід подружнього життя. В кожному з потенційних чоловіків їй, либонь, увижався Микола.

Але якогось дня село нарешті облетіла звістка, що вона виходить заміж за Івана, нашого сусіда. Тобто, й жили вони на одній вулиці. Іван, до речі, ще нежонатий. За хлопця виходить! То була топова новина!

Весілля проте було дуже тихим, майже непомітним, далеко не таким феєричним, як у перший раз. Розписалися, найближчих родичів тільки запросили,  та й по всьому. Та ще й гостилися в місті, а не вдома і не в сільському ресторані. Напевно, щоб сховатися якнайдалі від поглядів односельців.

Але даремно. Далеко не всі у селі і знали, що в той день у Олени весілля було. А може й соромилася вона отих пишних урочистостей, хто його знає? Та, як казала баба Василина, весілля – то ще не все щастя.

І от почали вони газдувати. І зажила вона з тим Іваном справжнього щастя. Він і майстер на всі руки. І за худобою дбає. І обійстя тримає в порядку. Та й Олена весь день звивається на господарстві домашньому. Не можна сказати, що він під каблуком у Олени. Все в них якось лагодилося.

Заглянеш до них на двір, а там вереск та всіляка худобина бігає. І корова в них, і поросят кілька, і коза, і гуси, й качки, і кури, і кролі, і ягнят кілька. Ще й ставок собі зробили, щоб риби своєї вдосталь мати. Вуликів понаставили, щоб із медом бути! Он вже й про перепілок думають – можна буде продавати яйця.

Мало в кого в селі аж такий багатий набір господарський був. Хоч люди в нашому селі дуже трудящі. Бо на те рук треба та часу! Але, коли вже годен то все протримати, то й заробіток маєш який-не-який. Повезеш кілька разів у місто молоко, сметану, яйця, масло, м’яса, той маєш ніби зарплатню.

Але не тільки робота єднала їх. Вони справді любили одне одного. І була це не галаслива любов, проте справжня.

Буває, Олена піде продавати на базар щось, а Іван їй до зупинки чоботи несе. Бо раптом похолодало, а Олена вирвалася з дому в легеньких черевичках. Ще, не дайте Боже, простудиться.

Або вона йому їсти щоразу несе, коли його черга в череду корів гнати. Ніби й не потрібно це робити. Бо в нас такий звичай, що щоразу інша господиня готує обід пастуху. У нас 30 корів у селі. То так виходить, що один раз у місяць кожна ґаздиня має приготувати чередареві їсти. Череда рів зголосилося тільки шість.

Це й не обтяжливо, і зручно для всіх. Та і в Олени вдосталь роботи вдома, щоб ще бігти до чоловіка з тим своїм обідом. Але, бачте, біжить чомусь, дбає про нього, як про зіницю ока.

А що Микола – спитаєте ви? Спився нанівець? Під плотом ночує? Аж ніяк! Він теж усіх нас приголомшив.

Поїхав він тоді на заробітки в Італію і ніби зовсім про горілку забув. Невдовзі навіть там став бригадиром. А потім великим затребуваним спеціалістом став. Він там мости будує, всюди його кличуть.

Це ніби й диво, а ніби й ні. Бо всі в селі знають – таким добрим майстром був його батько. Той міг із дошки колиску зробити. А Іван цьому ремеслу ніде не вчився. Хіба що гени озвалися.

Але про нього дуже захоплено іноземці відгукуються. Навіть до нас у село приходили, питали про Миколу. З їх слів ми про його долю й дізналися. Малі діти, які тепер вчать англійську змалку, нам переклали, що оті іноземні дядьки про Миколу наговорили.

Микола й одружився на італійці. Дуже вона його любить, навіть мову трохи його вивчила. Залюбки родичається з українськими родичами. Приїжджає на Різдво та Великдень, коли Миколі робота дозволяє.

Обкладинка свіжого номера газети «Екстра Закарпаття».

Але ж Микола – теж із нашого села. То спочатку всі спостерігали, як вони з Оленою зустрінуться. А італійка така жвавенька. Розцілувала Олену на вулиці. Каже – я знаю, ти його перша жона, так і сказала – жона мого чоловіка. Я рада, що в тебе так усе склалося. Смішно вона говорить, почерез слово її зрозумієш. Але така мила та тендітна. Будь-кого заговорить.

А Микола теж Олені посміхнувся. Її малим – а на той час у неї вже було двоє хлопчиків – цукерок та фруктів понавозив. Ще й пожартував, що не встиг до них лелека тоді прилетіти, припізнився трохи.

А італійка вже вагітна була тоді, потім у них дівчинка народилася. На Миколу дуже схожа. Наші,українські гени перемогли!

Ось як вона парадоксально усе склалося. Разом вони тільки пригнічували одне одного, заважали розвиватися, тягнули вниз. А поокремо навіть неабиякого щастя зазнали. Справді великого людського щастя!

То, може, не завжди варто чіплятися за те, що маємо. Бо життя нам може запропонувати набагато більше.

Марія КНОБЛОХ, газета «Екстра Закарпаття», екслюзивно для zakarpatpost.net