Навколо світу за 79 днів: новий рекорд велосипедиста

Шотландець Марк Бомонт встановив новий рекорд, об’їхавши світ на велосипеді за 79 днів. Для цього чоловікові доводилося проїжджати в середньому 386 км щодня.

34-річний спортсмен прибув до Парижа на один день раніше встановленого терміну, подолавши загалом 30 тисяч км.

Біля Тріумфальної арки його зустрів натовп шанувальників.

У 2008 році Бомонт вже встановив світовий рекорд: тоді він проїхав навколо світу за 194 дні. Однак це досягнення згодом побили інші велосипедисти. Остання така кругосвітня велоподорож тривала 123 дні, пише bbc.com.

Щоб побити цей рекорд, Бомонт їхав на велосипеді по 16 годин на день, а спав – лише по п’ять.

Він почав свій шлях 2 липня в Парижі і проїхав Європу, Росію, Монголію і Китай. Потім він перетнув всю Австралію, Нову Зеландію і Північну Америку, після чого вийшов на фінішну пряму, яка пролягала через Португалію, Іспанію та Францію.

Під час заїзду Бомонт також встановив рекорд для Книги рекордів Гіннеса як людина, яка протягом місяця подолала на велосипеді найбільшу кількість миль. За цей період він проїхав від Парижа до Перта (Австралія), здолавши відстань у 11 315 кілометрів.

Веломандрівники-рекордсмени

  • У травні 2016 року американська велосипедистка Аманда Кокер встановила світовий рекорд, коли проїхала 138,5 тисячі кілометрів за рік. В середньому вона проїжджала 381 км на день.
  • У березні 2015 року австрієць Крістоф Штрассер встановив рекорд з подолання максимальної відстані протягом 24 годин. За добу він проїхав 896 км.
  • У 2013 році британка Марія Лейджерстам стала першою людиною, якій вдалося досягти Південного полюса на велосипеді. Її триколісний велосипед був вдосконалений для пересування по Антарктиді.
  • У 2003 році бельгійці Зігфрід Верхайак і Люк Белі та данець Мартін Абсербалль здійснили найбільш високогірну велоподорож, проїхавши на висоті 7008 м вздовж снігів гори Музтагата в Китаї.
  • У 1985 році австралієць Ганс Петер Бек здійснив найдовшу подорож на одноколісному велосипеді: він проїхав 6237 кілометрів від Порт-Гедленд до Мельбурна за 51 день 23 години та 25 хвилин.

“Це було, безперечно, найжорстокіше випробування, через яке коли-небудь проходило моє тіло і мій мозок. Фізична і моральна витримка була потрібна мені щодня, але мене оточувала прекрасна команда”, – розповів спортсмен.

“Успіх кругосвітньої подорожі за 80 днів демонструє, що неможливе насправді можливе, й це розширює рамки спорту, що вимагає витривалості”, – каже Бомонт.

За його словами, за час подорожі доводилося швидко звикати до різного клімату і проїжджати через абсолютно незнайомі території, зокрема через Росію і Монголію.

У північній півкулі мандрівникові доводилося їхати в мороз, а в Північній Америці – дихати повітрям, задимленим внаслідок лісових пожеж.

За час подорожі Бомонт двічі падав з велосипеда. А в Росії йому надали термінову стоматологічну допомогу.

Під час всього маршруту його супроводжувала команда підтримки, зокрема механік, дієтолог, лікар і менеджер.

Марк почав займатися велосипедним спортом в 12-річному віці. Тоді він здійснив свою першу велику подорож, проїхавши 233 кілометри Шотландією.

zakarpatpost.net