Транспортні пристрасті по-мукачівськи: складно і незрозуміло

Нещодавно в Мукачеві нарешті сталася подія, яку давно анонсували, на яку чекали з нетерпінням більшість населення.

Ще б пак – питання міського транспорту є важливим для тих, кому доводиться щоденно їздити на роботу чи навчання, відвозити до навчального закладу дітей чи просто добиратися у справах з одного кінця міста в інший. Закуплені іще півроку тому яскраві автобуси 14 вересня урочисто та святково уперше вирушили по своїх маршрутах.

Відбулася презентація з поясненнями, як користуватися новою системою оплати послуг муніципального транспорту. Щоправда, почути детальні пояснення фахівців змогли ті, хто прийшов на подію. Оскільки все відбувалося посеред робочого дня, саме ті, хто щодня добирається міським транспортом на роботу, здебільшого й не змогли бути присутніми, аби на прикладі компетентних чиновників побачити, як працює безконтактна система оплати на вході в автобуси.

Як стало відомо газеті «Мукачево Express», над розробкою системи такої оплати фахівці працювали більше року. Вона ще не має аналогів в Україні і може стати прикладом для інших міст. Чим міській владі не догодив звичний для всіх готівковий розрахунок – можна поміркувати на дозвіллі, напевно, в Мукачеві прагнуть іти життям у ногу з європейським прогресом. Чи встигатимуть тримати темп пересічні мукачівці, особливо люди похилого віку, покаже час. Власне, все нове, що з’являється в нашому житті,  зазвичай проходить три етапи: перший – тотальне нерозуміння, критика і несприйняття, другий – інтерес і намагання розібратися та почати використовувати, третій – без колишньої новинки люди вже й не уявляють свого життя.

Власне, справа з новими автобусами, а точніше, новою системою оплати транспортних послуг зараз у Мукачеві тільки на першому етапі. Хтось вже відчув зручність користування безконтактною системою розрахунку за проїзд, а хтось знервовано намагається знайти в місті бодай одну торгівельну точку, де можна купити квитки з QR-кодом, про які йшла мова на презентації.

Для того, щоб містяни звикли до нового транспорту і полюбили його, пасажири три дні безкоштовного проїзду. Тільки полюбити чистенькі, комфортабельні, хоча, кажуть, і вживані раніше, європейські автобуси, можна, бодай один раз проїхавшись по одному з маршрутів. А от з новою системою оплати вийшло набагато складніше. Попри те, що на маршрутах працювали волонтери, які пояснювали пасажирам, як оплачувати за проїзд, транспортні пристрасті вирують  по сьогоднішній день, хоча нові автобуси курсують містом вже тиждень. Учора я намагалася купити квиток на проїзд на найбільшій автобусній зупинці в центрі Мукачева. Кожна торгівельна ятка біля зупинки встигла озброїтися роздрукованим на принтері чи написаним вручну повідомленням про те, що по автобусні квитки – це точно не до них. Уявляю собі, як продавців тих яток за тиждень «дістали» численні звернення знервованих пасажирів.

Під час презентації нового транспорту  повідомлялося, що сплачувати за проїзд можна за допомогою платіжної картки будь-якого банку. Тому особисто для мене ажіотаж з квитками бачиться як трохи роздутий. Хто в наш час не має такої картки?  Більшість пенсіонерів вже звикли отримувати пенсії на банківську картку і давно розібралися, як нею користуватися. Школярі? Півроку тому вихователька мого шестирічного сина повідомила про те, що я мушу терміново оформити ідентифікаційний код для дитини. Спантеличена цією інформацією, я пішла по роз`яснення до ратуші. У Центрі надання інформаційних послуг мені пояснили, що справа не термінова, однак, оскільки моя дитина восени має йти до школи, код з податкової буде потрібним для оформлення учнівського квитка та картки мукачівця. Школярі та пенсіонери відносяться до особливої, пільгової категорії пасажирів. Школярів обіцяють возити за 50% вартості, пенсіонерів, які встигли оформити картку мукачівця – безкоштовно. На сайті Мукачівської міської ради оприлюднили список з півсотні торгівельних пунктів, розміщених по всьому місті, де можна придбати електронні квитки для проїзду в новому транспорті. Однак соцмережі кишать обуреннями щодо того, що квитків туди поступає дуже мало, і найчастіше, звернувшись з питанням про квитки, доводиться чути: «Вже розібрали».

Там же, в соцмережах, тема нового транспорту вже кілька днів поспіль залишається «темою дня». Читаючи дописи чи коментарі, легко помітити, хто з дописувачів є ярими прихильниками міської влади, а хто – такими ж ревними критиканами. Що б там хто не говорив чи писав, але між полярними таборами активістів – багато чисельний прошарок пересічних користувачів транспортних послуг. Знадобиться не так і багато часу, щоб люди звикли до турнікетів, до безготівкової оплати за проїзд. Головне – щоб так само швидко вони не перетворили новенькі чисті, приємні на вигляд і комфортабельні автобуси на обшарпаний засмічений металобрухт. Випускаючи на рейси нові автобуси, мер міста зауважив, що Мукачево – європейське місто, куди постійно приїздить багато туристів, отож новий транспорт і нова система оплати має теж бути на європейському рівні. Однак для того, щоб цей рівень і справді був гідним, знадобиться процес, набагато складніший, ніж освоєння турнікетів в автобусах – виховання в собі європейця для кожного мукачівця.

Валентина ЖУК, газета «МУКАЧЕВО EXPRESS», ексклюзивно для zakarpatpost.net