На Закарпатті вдруге зацвіла полуниця

Погодні дивацтва трапляються в нашому краї не тільки з деревами. Легендарні ужгородські каштани, що нещодавно зацвіли, незважаючи нате, що на деревах уже достигли плоди, стали відомими на всю Україну.

А в  Хусті днями почала розквітати полуниця. Хоч є пізні сорти цієї ягоди і їх зараз можна придбати на ринках області,наріз вкрилася білим цвітом звичайна рання рослина,яка плодоносить зазвичай у травні-червні. Крім цвіту можна побачити на кущах маленькі ще зелені ягідки.

Якщо буде сприятлива погода, невдовзі вони достигнуть.

«За двадцять років, що я вирощую полуницю, таке в мене тільки вдруге, – каже хустинка Марія Тодавчич. – Видно, через те, що весна була дуже холодною, рослина почала плодоносити вдруге. Тай навесні урожай був ніяким. Тож зараз радіємо, що їстимемо свіжі ягоди».

Цікаво, що полуниця є єдиною у світі ягодою, насіння якої розміщено зовні, а не всередині. У Середньовіччі полуницю вважали символом миру і процвітання, тому її подавали тільки на важливих бенкетах для вельмож і заморських гостей.

Солодка червона ягода  вважається природним афродизіаком, ефект якого прирівнюється до «віагри». Цинк, що міститься в насінні полуниці, підвищує сексуальний потяг у чоловіків і жінок, а також збільшує вірогідність зачаття на 25%. Саме тому у Франції досі існує традиція готувати молодятам перед першою шлюбною ніччю солодкий полуничний суп із вершками.

Дуже корисна полуниця і людям, які займаються спортом. Доведено, що вживання цих ягід покращує кровообіг і подачу кисню до м’язів на 7%. А йод, який міститься в полуниці в достатній кількості, допомагає організму долати втому і справлятися з фізичними навантаженнями.

zakarpatpost.net